• Pentru oameni, algele marine sunt un magazin unic pentru nevoile esenţiale de nutrienţi. 
  • Iar atunci când sunt folosite ca îngrăşământ pentru agricultura terestră, algele marine pot adăuga aceşti nutrienţi esenţiali înapoi în sol, îmbunătăţind sănătatea acestuia.
  • Algele marine nu au nevoie de îngrăşăminte sau pesticide pentru a creşte în ocean, indiferent dacă sunt cultivate acolo sau recoltate în natură.

Există o opţiune fără carne care câştigă teren ca fiind cel mai nou superaliment: algele marine.

„Chiar dacă încercăm să mâncăm sănătos, ne bazăm în cea mai mare parte pe agricultura terestră, bazată pe sol”, a declarat Sarah Redmond, fondatoare şi proprietară a Springtide Seaweed din Gouldsboro, Maine. „Algele marine sunt o alternativă foarte interesantă, deoarece oferă acei nutrienţi care sunt foarte greu de găsit în alte plante terestre”.

Beneficii pentru oameni

Pentru oameni, algele marine sunt un magazin unic pentru nevoile esenţiale de nutrienţi. „Algele marine sunt o sursă excelentă de fibre dietetice şi minerale”, a declarat Mary Ellen Camire, profesor de ştiinţa alimentelor şi nutriţie umană la Universitatea din Maine.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Deşi profilurile nutriţionale variază uşor între soiurile verzi, maro şi roşii, în general, algele marine conţin o serie de vitamine, inclusiv B, C, E şi K, acizi graşi omega-3, proteine, aminoacizi, polifenoli şi de 10 ori mai multe minerale decât plantele terestre, potrivit unui studiu recent. Printre aceste minerale esenţiale se numără fierul, calciul şi iodul, potrivit CNN.

„Algele marine au această capacitate de a concentra toate oligoelementele din ocean la care noi nu avem acces”, a declarat Redmond. „Ele sunt un fel de hrană de echilibrare prin care putem readuce o parte din aceste oligoelemente înapoi în corpurile noastre şi în dietele noastre”.

Iar atunci când sunt folosite ca îngrăşământ pentru agricultura terestră, algele marine pot adăuga aceşti nutrienţi esenţiali înapoi în sol, îmbunătăţind sănătatea acestuia.

Cu toate acestea, nu este nevoie să consumaţi alge marine în exces, deoarece acestea pot absorbi cantităţi mari de minerale. „Unele alge brune, cum ar fi algele de zahăr cultivate în Noua Anglie, sunt foarte bogate în iod”, a spus Camire. „Au atât de mult iod încât consumatorii sunt sfătuiţi să nu le mănânce mai mult de trei ori pe săptămână”.

Deoarece concentraţia de nutrienţi specifici din algele marine poate interacţiona cu diverse medicamente, consultaţi-vă cu medicul dacă aveţi o afecţiune tiroidiană sau dacă luaţi anticoagulante.

Beneficii pentru ape

Algele marine sunt la fel de benefice pentru sistemele de apă ca şi pentru sănătatea noastră personală. Captarea carbonului ar putea fi cuvântul la modă al momentului în lupta pentru atenuarea crizei climatice, dar algele marine au făcut-o în mod natural în tot acest timp. „Algele marine extrag dioxidul de carbon din atmosferă şi îl folosesc pentru a produce mai mulţi carbohidraţi”, a spus Camire. „Nu ştim sigur de câtă cultură de alge marine ar fi nevoie pentru a avea un efect semnificativ asupra încălzirii globale, dar ajută”.

Algele marine funcţionează, de asemenea, ca o componentă a acvaculturii regenerative, consumând azot şi fosfor, două elemente care pot dăuna oceanului atunci când se găsesc în cantităţi mari. „Algele marine oferă, de asemenea, un loc în care creaturile marine mai mici se pot ascunde de prădători”, stabilind medii de refugiu care pot ajuta la refacerea vieţii marine diverse în habitatele supraexploatate, a spus Camire.

Algele marine nu au nevoie de îngrăşăminte sau pesticide pentru a creşte în ocean, indiferent dacă sunt cultivate acolo sau recoltate în natură.