De ce îngenunchează americanii la proteste după moartea lui George Floyd. Ce simbolizează gestul

De ce îngenunchează americanii la proteste după moartea lui George Floyd. Ce simbolizează gestul Sursă foto: Profimedia
  • În 2016, Colin Kaepernick, jucător profesionist de fotbal american, îngenunchea pentru prima dată în timpul intonării imnului naţional
  • Gestul său venea în semn de protest faţă de nedreptăţile rasiale din SUA şi brutalităţile poliţiei în raport cu oamenii de culoare
  • În contextul morţii lui George Floyd, îngenuncherea, ca formă de protest, a devenit un gest comun printre americani

Ești curios de ce îngenunchează americanii la protestele pentru George Floyd? Acum aproape patru ani, Colin Kaepernick, fost jucător profesionist de fotbal american, alegea să îngenuncheze pentru prima dată, în timpul intonării imnului naţional, la un meci al echipei sale.

Gestul sportivului venea în semn de protest împotriva inechităţilor rasiale din SUA şi brutalităţilor poliţiştilor faţă de oamenii de culoare. Ulterior, lui Kaepernick i s-au alăturat alţi numeroşi sportivi de culoare, aceştia aducând în prim-plan problema violenţei poliţieneşti şi a nedreptăţii rasiale.

Gestul sportivilor a fost inspirat de o poză din 1965 în care Martin Luther King Jr şi alţi americani de culoare protestau pentru apărarea drepturilor civile.

În ultimele zile, îngenuncherea, ca formă de protest, a devenit un gest comun printre americani. Numeroşi manifestanţi şi, în unele cazuri, chiar poliţişti şi militari, s-au oprit să îngenuncheze, făcând astfel o legătură între gestul lui Colin Kaepernick şi moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare de 46 de ani ce a murit asfixiat după ce poliţistul alb Derek Chauvin a ţinut genunchiul pe gâtul victimei, timp de mai multe minute, fără să-i pese de rugăminţile bărbatului de culoare.