• Depresia de vară afectează din ce în ce mai mulți oameni în fiecare an.
  • Din cauza depresiei, cei mai mulți se sinucid între sfârșitul primăverii și începutul verii.
  • Trei milioane de copii și adolescenți trăiesc cu depresie severă, declară Ștefan Minovici.

Deși este o tulburare mai puțin cunoscută, depresia de vară afectează din ce în ce mai mulți oameni în fiecare an. Principala cauză sunt schimbările climatice care încălzesc pământul. Semnalul de alarmă e cu atât mai mare cu cât oamenii de știință avertizează că până în 2027, va fi mai cald cu 1,5 grade. Căldura, umiditatea și polenul accentuează sentimentele de tristețe vara. Iarna „ne bagă în boală” frigul și întunericul, care ne fac să ne simțim uitați de lume.

„16% din tinerii americani au avut cel puțin un episod de depresie în ultimii ani. 3 milioane de copii și adolescenți trăiesc cu depresie severă. Ești deprimat pentru că nu mai ai nimic ca să te mai stimuleze. Suntem obsedați, consumați de către computere. E o nebunie pe care nu o mai putem controla. Copiii noștri vor deveni niște oameni aproape duși la limita articifialității”, susține Ștefan Minovici.

Simptomele sunt diferite în funcție de sezon. Iarna dormim mai mult, mâncăm de toate și suntem leneși. Vara e exact invers. Mâncăm puțin și nu dormim toată noaptea, spune Norman Rosenthal, psihiatru la Georgetown University School of Medicine, din Statele Unite. Din cauza depresiei, cei mai mulți oameni se sinucid între sfârșitul primăverii și începutul verii.

Recomandări

DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
TAYLOR SWIFT, ÎN SLUJBA DOMNULUI
SCARLET JOHANSSON CRITICĂ OPENAI
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT

Sentimentul de depresie scade odată cu venirea iernii. Indiferent de sezon, depresia trebuie tratată de un psiholog sau un medic, îndeamnă specialiștii.