• Japonia a anunțat marți începerea oficială a sezonului de înflorire a cireșilor din Tokyo, cu 10 zile mai devreme decât de obicei.
  • Recordurile oficiale de înflorire a cireșilor din Tokyo datează de 70 de ani, iar florile delicate de culoare alb-roz au apărut atât de devreme doar în 2021 și 2020, potrivit agenției meteorologice.
  • Înflorirea este sărbătorită în mod tradițional cu hanami, sau petreceri de vizionare, cu picnicuri – și uneori festivități cu băutură – organizate sub copaci.

Japonia a anunțat marți începerea oficială a sezonului de înflorire a cireșilor din Tokyo, cu 10 zile mai devreme decât de obicei și la egalitate cu un început timpuriu record înregistrat doar de două ori până acum.

În anii trecuți, meteorologii din țară au asociat înflorirea din ce în ce mai timpurie cu schimbările climatice, iar temperaturile din Tokyo au fost neobișnuit de blânde în ultimele zile. Recordurile oficiale de înflorire a cireșilor din Tokyo datează de 70 de ani, iar florile delicate de culoare alb-roz au apărut atât de devreme doar în 2021 și 2020, potrivit agenției meteorologice.

Sezonul sakura sau al florilor de cireș din Japonia este anticipat cu febrilitate atât de localnici, cât și de vizitatori, iar anunțul privind începerea sezonului la Tokyo a fost alertat de marile agenții de știri și a fost transmis în direct la televiziune. Înflorirea este sărbătorită în mod tradițional cu hanami, sau petreceri de vizionare, cu picnicuri – și uneori festivități cu băutură – organizate sub copaci.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Dar populației i s-a cerut să nu organizeze petreceri în timpul pandemiei, iar turiștii care de obicei vin în țară pentru acest sezon au fost ținuți departe prin închiderea strictă a frontierelor.

Frontierele au fost redeschise în octombrie anul trecut, iar parcurile din Tokyo au anunțat că petrecăreții vor putea să se reunească liber pentru prima dată din 2019. Sezonul este anunțat în funcție de evoluția înfloririi unui arbore simbolic la sanctuarul Yasukuni din Tokyo, unde un oficial al Agenției Meteorologice din Japonia s-a aflat în fața presei și a spectatorilor pentru a face anunțul.

Astăzi, pe 14 martie, declarăm înflorirea sakura în Tokyo”, a spus el, într-un anunț care a venit cu șase zile mai devreme decât anul trecut. Am văzut multe zile călduroase în martie”, a spus oficialul, adăugând: este posibil ca și schimbările climatice să fi jucat un rol”.

Înflorirea omniprezentei tulpini somei-yoshino, care reprezintă peste 90 la sută din cireșii plantați în Japonia, durează doar aproximativ o săptămână și tinde să apară simultan într-o anumită regiune, deoarece arborii sunt clone ale unui singur specimen.

Felicitări pentru înflorire!”, a strigat un spectator după anunțul oficial, în aplauzele entuziaste ale celor prezenți.