• Abuzul emoțional este mult mai greu de identificat comparativ cu cel fizic, acesta strecurându-se zilnic sub forma manipulării.
  • Un semn este atunci când partenerul îți sugerează în mod constant să îți anulezi planurile pentru a fi cu el.
  • De asemenea, de cele mai multe ori, partenerul joacă rolul victimei, dând vina pe tine pentru tot.

O mare problemă cu abuzul emoțional este că adesea nu îți poți da seama că te afli într-o astfel de situație. Spre deosebire de abuzul fizic, la care poți depista cauza și locul durerii, abuzul emoțional se poate strecura subtil în fiecare zi sub forma manipulării, lăsându-te să te întrebi dacă nu cumva exagerezi sau dacă nu interpretezi greșit situația.

Există câteva semne prin care îți poți da seama că te afli într-o relație caracterizată printr-un abuz emoțional.

Partenerul îți sugerează în mod regulat să anulezi planurile cu prietenii și familia pentru a fi cu el.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Adesea, acesta își maschează abuzul emoțional spunându-ți că îi pasă foarte mult de tine. Te trezești în mod regulat că îți faci planuri cu familia și prietenii, dar te îndeamnă să le anulezi pentru a petrece, în schimb, timp cu el. Faptul că face acest lucru o dată sau de două ori nu înseamnă neapărat un abuz emoțional, dar un tipar al acestui comportament este adesea un indiciu că încearcă să te izoleze de cei dragi.

Partenerul compară gelozia posesivă cu dragostea.

Acesta te controlează și este posesiv cu tine, spunându-ți mereu ce să faci și ce să nu faci. Pentru a ascunde faptul că este vorba de un abuz emoțional, partenerul face tot posibilul să te convingă că se comportă astfel pentru că te iubește foarte mult. Este manipulator în a-ți spune că vrea doar ce este mai bun pentru tine și pentru relație, când de fapt vrea doar să dețină frâiele controlului asupra ta.

Partenerul reacționează cu furie la visurile tale.

Un partener abuziv din punct de vedere emoțional vrea ca lumea ta să fie mică pentru a se asigura că are un loc în ea sau chiar că este protagonistul ei. Este extrem de nesigur pe el, crezând că îl vei părăsi la primul semn de viață mai bună. Când vorbești despre visurile tale, el încearcă cu disperare să îți descurajeze planurile, deoarece nu vrea ca ceva să interfereze cu stăpânirea lui asupra ta.

Partenerul joacă mereu rolul victimei

Partenerul joacă mereu rolul victimei, dând vina pe tine pentru tot.

Un semn incredibil de dificil al unui partener abuziv din punct de vedere emoțional este faptul că acesta nu recunoaște aproape niciodată că a greșit. Întotdeauna găsește o modalitate de a întoarce povestea pe dos. Chiar și atunci când a făcut ceva îngrozitor, el reușește să întoarcă situația spunându-ți că nu ar fi făcut-o dacă l-ai fi iubit mai mult sau dacă ai fi fost cu el.

Partenerul te compară cu alte persoane.

Hărțuirea pare să nu se oprească niciodată din partea partenerului tău. Dacă nu se ia de greșelile tale, te compară cu alte persoane. Încearcă orice tactică pentru a obține ceea ce vrea, inclusiv să te lovească acolo unde te doare, comparându-te cu prietenii tăi.

Partenerul este imprevizibil și capricios, lăsându-te mereu cu impresia că oricând se poate supăra pe tine.

Nu ești sigur niciodată de reacțiile sale. Dacă partenerul tău a fost supărat pe tine cu o seară înainte, s-ar putea ca a doua zi să fie extrem de afectuos.

Partenerul devine extrem de supărat când îi atragi atenția asupra comportamentului său.

Un astfel de partener joacă rolul unei victime perpetue. Așadar, este imposibil să vorbești cu el despre comportamentul său. El are impresia că tu ești de vină și că nu are nimic la care să lucreze. Uneori, își recunoaște greșelile, își cere iertare și face promisiuni deșarte de a se schimba. Indiferent ce se întâmplă, nimic nu se îmbunătățește.