• Pieţele au fost redeschise la interior, dar funcţionează cu restricţii
  • Accesul clienţilor este permis în piaţă doar la 50% din capacitate
  • Reprezentanţii Asociaţiei Administratorilor de Pieţe sunt nemulţumiţi de condiţii

Poţi să-ţi faci din nou cumpărăturile în piaţă, dar nu mai este la fel de simplu ca înainte. Acum, atât tu, cât şi comercianţii, aveţi de respectat mai multe reguli.

Uite exemplul Roxanei, care vinde de 10 ani în Piaţa Centrală din Craiova. După aproape o lună de stat afară, în frig, astăzi şi-a redeschis taraba din interiorul pieţei. Cu folie între ea și clienți. 

Roxana Stârcu, comerciant din Craiova: “Nu mi se pare normal ca în supermarket omul să vină, să pună mâna pe marfă(…) şi aici, la mese, să ne oblige cu prostia asta. Omul nu vede.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?

Ca să ajungă în piaţă, clienţii trebuie să treacă mai întâi de ochiul unui angajat care face triajul epidemiologic. Dacă strănuţi sau tuşeşti, nu te lasă să mergi mai departe.

Carmen Vasile, comerciant din Craiova: “Nu am vândut nimic. Nimic nu am vândut, o lună de zile, cât am stat afară. Aducem bani de acasă să plătim taxele.”

La Constanţa, comercianţii mai îngheaţă o zi. Substanţele folosite pentru dezinfectare sunt prea puternice şi pot afecta legumele şi fructele, iar panourile de plexiglas nu sunt gata.

Andrei vinde acolo de 40 de ani. Vine tocmai din Sighetul Marmaţiei, pentru că aici se vând mai bine produsele lui.

Andrei Şteţ, comerciant: „Administraţia pieţei au spălat, au deratizat tot, noi taraba. Am curăţat tot  am şters, ce a fost vechi am înlocuit, muşamale, ce se poate. Să fie şi mai estetic aşa.”

În Capitală, mănuși, măști și plexiglas cât vezi cu ochii. Florian se bucură că măcar nu mai degeră la 0 grade.

Florian, comerciant: „În condițiile astea nu ne este greu să ne desfășurăm activitatea. În condițiile în care eram afară sau în parcare ne era greu, că te îmbolnăveai de gripă și ziceai că ai altceva, Doamne ferește.”

În pieţe, distanţa între clienţi trebuie să fie de minimum 2 m. Trebuie realizate marcaje pe pardoseli. Trebuie asigurate circuite unidirecţionale, separate pentru intrare şi ieşire.

La intrarea în piaţa agroalimentară sau piaţa volantă, clienţii trebuie triaţi epidemiologic. Triajul se face „observaţional”.

Toate standurile, inclusiv rafturile pe care sunt produsele care vor fi vândute, trebuie dezinfectate, zilnic, cu biocide pe bază de clor sau alcool