• Locuitorii din Elveția percep bătrânețea ca începând la 80 de ani.
  • În anii 1990, vârsta percepută pentru bătrânețe era 69.
  • Femeile se simt mai tinere cu 2 ani, spre deosebire de bărbați.

Elvețienii pierd percepția timpului și se consideră tot mai tineri. „Bătrânețea” începe în Elveția la vârsta de 80 de ani, potrivit unui sondaj recent. În anii 1990, un elvețian obișnuit simțea că etapa finală a vieții începea la 69 de ani.

Cum s-a schimbat percepția celor din Elveția despre bătrânețe?

Studiul „Panorama Society Switzerland” realizat de Oficiul Federal de Statistică (FSO) subliniază că oamenii se simt mai activi și mai sănătoși până la o vârstă mai înaintată comparativ cu generațiile anterioare.

Dacă în anii 1990, elvețienii considerau că bătrânețea începe la vârsta de 69 de ani. Recent, această percepție s-a schimbat, iar acum elvețienii văd bătrânețea ca începând de la 80 de ani. Această schimbare reflectă îmbunătățirile condițiilor de viață și ale stării de sănătate în „a treia vârstă” (65-80 ani).

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Cum se raportează alte țări europene la bătrânețe?

Studiile indică faptul că, în general, europenii tind să vadă bătrânețea ca începând mai târziu decât generațiile anterioare. Acest lucru reflectă îmbunătățirea condițiilor de viață și a stării de sănătate în rândul populației în vârstă. Totuși, variațiile regionale și culturale pot influența aceste percepții, având în vedere factorii sociali, economici și climatologici care diferă de la o țară la alta.

De exemplu, în Germania, percepția asupra vârstei la care începe bătrânețea s-a schimbat de-a lungul timpului, dar cei mai mulți germani consideră acum că bătrânețea începe în jurul vârstei de 74 de ani, conform unui studiu realizat pe o perioadă de 25 de ani. În același timp, femeile se consideră cu 2 ani mai tinere decât percepția bărbaților.

De ce depinde să avem o percepție mai optimistă cu privire la vârstă?

Studiul arată că îngrijirea pe termen lung a evoluat în contextul creșterii speranței de viață.

Deși numărul celor care trăiesc în cămine de bătrâni și centre de îngrijire a scăzut, alternativele de îngrijire ambulatorie, îngrijire de zi, îngrijire pe timp de noapte și sejururi scurte în astfel de instituții au crescut. Această diversificare oferă mai multe opțiuni persoanelor în vârstă, dar creează și inegalități în funcție de situația financiară și starea de sănătate a fiecăruia.

În același timp, îmbătrânirea populației poate oferi o percepție mai pozitivă atâta timp când majoritatea celor din jur au o vârstă înaintată, dar pe lângă asta între 65 și 80 de ani, a treia vârstă, tot mai multe persoane aleg să fie active. Noul concept indică a patra vârstă după 80 de ani.

Citește și