
- Evenimentele recente din SUA vin pe fondul unor prejudecăţi ce există de mult chiar şi într-o societate democratică
- Criza cauzată de Covid-19 a adâncit problemele deja existente şi tensiunile sociale
- Europa e peste SUA când vine vorba de apărarea drepturilor omului, consideră sociologul Gelu Duminică
- Criza socială ce va urma crizei financiare actuale va aduce, şi în România, politicieni care vor injecta ură
Dacă te-ai gândit că revoltele din SUA reprezintă un element de noutate, să ştii că nu este chiar aşa. Sociologul Gelu Duminică îți explică de ce evenimentele de peste Ocean vin ca efect al unor probleme cu care grupurile minoritare se confruntă peste tot în lume, de secole.
Şi chiar dacă e foarte posibil ca protestele să nu ajungă şi în România, ne putem aştepta ca, pe fondul crizei economice şi sociale ce va urma, tensiunile sociale să persiste şi chiar să se amplifice.
TOP ARTICOLE
- Amnezie la concertul lui Taylor Swift. Mai mulți fani nu-și mai amintesc nimic din timpul show-ului
- Cipurile A.I. au adus unei companii profit de un trilion de dolari într-o săptămână. De ce văd investitorii potențial în ele?
- VIDEO. Joe Biden a căzut pe scenă în timp ce înmâna diplome la absolvirea Academiei Forțelor Aeriene americane
Uite ce spune sociologul: „Ceea ce vedem în momentul de faţă în SUA este doar un efect al inechităţilor istorice şi al faptului că unele comunităţi au fost lăsate la margine, din toate punctele de vedere. Prejudecăţile pe care le vedem în filme, pe care le vedeam în anii 60, încă sunt prezente. Tot ceea ce înseamnă criza coronavirus, criza medicală, a adâncit clivajele care existau înainte, iar lumea a avut nevoie de ţapi ispăşitori. Aduceţi-vă aminte ce s-a întâmplat în România, legat de romi, o altă minoritate care este scoasă de multe ori ca ţap ispăşitor şi care a trăit un tip de servitute relativ similară cu cea a afro-americanilor“.
„În momentul în care ai sute de mii de oameni pe străzi, trebuie să fii conştient că printre oamenii ce protestează paşnic sunt şi tot felul de descreieraţi, e logic şi normal. Ceea ce va rămâne în istorie, va rămâne faptul că în anul 2020 America a trebuit să facă faţă unei mişcări antirasiste, poate mult mai mare, mult mai influentă decât cea din anii 60-70. Ceea ce urmează în următorii ani, respectiv criza financiară şi care va genera o criză socială, va aduce cu sine inclusiv politiceni care vor injecta ură, în loc de solidaritate“, a mai spus el.
- Ion Cristoiu: Locotenentul Colombo nu l-a citit pe Dostoievski
- De la o ruladă de cârnați Greggs la o cutie de aspirator Dyson: Designurile ciudate pentru sicrie ale unei firme de pompe funebre
- Regele Charles al III-lea își începe vizita în România astăzi. Vineri se întâlnește cu Klaus Iohannis
- Noile telefoane pliabile lansate de Motorola: ce funcții au acestea și cât costă
- Xi Jinping le cere șefilor securității naționale din China să se pregătească pentru „cele mai grave scenarii“
Partenerii noștri