• 15 francezi au stat 40 de zile şi 40 de nopţi în peştera Lombrives din Franţa.
  • Participanţii la studiu au fost lipsiţi de ceasuri, telefoane sau orice alt mijloc de lumină.
  • La ieşire au purtat ochelari speciali pentru a-şi proteja ochii de lumină.

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să te deconectezi de lume şi să te ascunzi într-o peşteră timp de 40 de zile? Îţi spun că 15 francezi au făcut acest experiment. Au ieşit sămbătă din peştera Lombrives din sud-vestul Franţei. Lipsiţi de ceasuri, telefoane sau orice alt mijloc de lumină, curajoşii au trecut testul.

La ieşire au purtat ochelari speciali pentru a-ţi proteja ochii după atâta timp petrecut în întuneric. Marina Lançon, ghid de 33 de ani şi participant la studiu a împărtăşit tuturor că mâinile i s-au umflat din cauza schimbării de temperatură.

Marina Laçon, ghid: „Vântul şi după căldura ne-a făcut să ne umflăm puţin. Chiar acum simt că mâinile mele sunt cam umflate din cauza căldurii . Tocmai am părăsit un mediu în care erau 10 grade celsius şi acum nu sunt sigură care este temperatura aici. Dar este o zi frumoasă. Este cald”

Johan François, profesor de matematică în vârstă de 37 de ani şi instructor de navigaţie, a trecut prin momente mai grele. Dar datorită coechipierilor, a reuşit să-şi depăşească fricile.

Johan François, profesor de matematică: „Am avut îndemnuri, dorinţe cu adevărat viscerale de a părăsi peştera.
Mi-am spus: „Trebuie să ies”
. Din punct de vedere intelectual, m-am simţit foarte bine. Am avut o relaţie
excelentă cu toţi membrii echipei, o fraternitate care mi-a permis să fiu bine.”


Pentru Christian Clot, autorul studiului, a fost o experienţă plăcută. Chiar regretă că a părăsit peştera, dar se bucură că după mai mult de o lună, a văzut cerul.

Christian Clot, fondator al Institutului de Adaptare Umană: „În acelaşi timp, sunt puţin trist că părăsesc această lume (peştera), în care am trăit atât de mult. Faptul că va trebui să părăsim tot ce am creat ca grup. Am reuşit să facem acest proiect minunat în ciuda situaţiei globale complicate de astăzi. Şi sunt foarte mulţumit.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT