Explicația pentru violențele din perioada Paștelui. Sociologul Gelu Duminică spune că de vină sunt sărăcia și lipsa de educație, nu restricțiile

  • Gelu Duminică: Conflicte există dintotdeauna în comunitățile de romi, doar că acum sunt mai vizibile
  • Sărăcia generează monștri, avertizează sociologul
  • Statul are partea lui de vină, pentru că nu asigură o minimă bunăstare tuturor cetățenilor, mai spune Gelu Duminică

Incidentele violente care s-au succedat unul după altul în perioada Paștelui au fost analizate de sociologi. Iar concluzia ar putea să te surprindă. Răbufnirile nu au legătură neapărat cu restricțiile ci sunt provocate mai degrabă de sărăcie și de lipsa de educație.

Conflictele din comunităţile de romi există dintotdeauna, doar că acum sunt mai vizibile, spune Gelu Duminică, expert în comportamentul maselor: „Pe scurt, e cam aşa, sărăcia generează monştri. Sărăcia educaţiei, lipsa de infrastructură socială, de coeziune comunitară, lipsa de relaţie solidă, sănătoasă între minoritate şi majoritate„.

Sociologul, care face parte din comunitatea romă, spune că și statul are partea lui de vină, deoarece nu poate oferi tuturor cetăţenilor săi o minimă bunăstare: „Nu există un vinovat sută la sută aici, adică nu putem să spunem: în principal, vinovăţia este a familiei, vinovăţia este a şcolii sau a sistemului, a societăţii, a comunităţii, ci este o vinovăţie împărţită„.