• Un sondaj făcut de Federația Solidaritatea Sanitară contrazice datele oficiale privind echipamentul de protecție pentru cadrele medicale
  • Mai puțin de 13% dintre participanții la sondaj spun că au la locul de muncă suficiente echipamente de protecție
  • 65% dintre medicii și asistentele care au răspuns întrebărilor spun că și-au cumpărat singuri echipamentul

Sunt două răspunsuri la întrebarea “Cât e bine e echipat personalul medical din România?”. Autoritățile au anunțat că au accelerat achizițiile și au trimis materiale suficiente pentru două luni și jumătate. Un sondaj făcut de Federația Solidaritatea Sanitară spune însă altă poveste.

Doar 12,81% dintre angajații din sistemul sanitar au spus că au suficiente echipamente de protecție la locul de muncă. Și mai e o problemă: doar 40% dintre cei care au participat la sondaj au răspuns că au fost instruiți cum să folosească aceste echipamente.

Procentul cu adevărat îngrijorător e altul: 65% dintre medici și asistente au declarat că și-au cumpărat singuri măștile, combinezoanele sau mănușile de care aveau nevoie. O treime dintre angajații din sistemul sanitar spun că nu au suficient gel dezinfectant. Iar răspunsurile mai arată că în România încă există spitale unde nu toți angajații au acces la apă și săpun.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Alte probleme sunt instruirea cadrelor medicale privind autoevaluarea și raportarea simptomelor de Covid-19 – puțin peste 50%, potrivit sondajului. Procentul e chiar mai mic în privința verificării acestor simptome, la sosirea la serviciu.