Femeile aleg să spună „pas” căsătoriei și prioritizează independența economică și socială / INS: În 2024, numărul căsătoriilor a scăzut cu 15% față de acum doi ani

Tu mai spui DA căsătoriei? Femeile aleg să spună pas căsătoriei și prioritizează independența economică și socială. Totodată, numărul căsătoriilor a scăzut în 2024 cu 15% față de acum 2 ani, conform INS. Într-o lume în care dating-ul poate însemna compromisuri, multe femei preferă să rămână single și să redefinească normele tradiționale ale familiei.

De ce aleg tot mai multe femei să nu se căsătorească?

În primul rând, cred că cea mai mare schimbare vine din ce semnifică în ultimei ani căsătoria. Nu neapărat că nu mai aleg să se căsătorească, cât că căsătoria în sine ajunge să însemne mai degrabă o hârtie. Și nu neapărat ideea de angajament, poate chiar pe viață, cum era în trecut. Cea mai mare schimbare în rândul femeilor, sau schimbarea cu cea mai mare impact, nu e neapărat că nu se mai căsătoresc, ci că ajung să facă copii mai târziu, pentru că această prioritizare a independenței, a carierei, de foarte multe ori, duce la o vârstă destul de înaintată la primul copil„, a explicat Alexandra Cojocaru, sociolog.

Care e situația în cazul bărbaților? S-au văzut diferențe și în acest sens, între sexe? 

Bărbații, deopotrivă ambele sexe, nu mai sunt atât de…Nu neapărat că nu se deschise la căsătorie, dar să zicem că nu e ceva obligatoriu. Bărbații, în general, au, într-adevăr, tendința de a ține cumva mai mult poate de partea asta de tradiție, de a fi capul familiei și până la urmă și de a se căsători. Adică este o oarecare diferență. Dar ambele sexe, deopotrivă, aleg, să zicem, alte aspecte până la căsătorie. Și căsătoria, la un moment dat, vine, dar nu neapărat cu aceeași importanță cum era în trecut. Mai degrabă se valorizează parteneriatul, ideea de relații sănătoase și nu neapărat hârtia în sine care arată actul căsătoriei„, a adăugat Alexandra Cojocaru.

Cum schimbă familiile moderne structura socială?

Cred că cel mai mult structura socială se schimbă din vârsta la care au loc, la care apar primii copii. În viitor, cu siguranță, se va vedea în structura socială, pentru că ajung să fie niște diferențe mult mai mari între generații. Adică aceste generation gaps, despre care toată lumea vorbește, ajung să fie din senții mai mari. Și bunicii, spre exemplu, ajung să nu mai văd neapărat un rol sau să mai fie atât de prezenți în viețile nepoților. În care per total, da, duce la foarte multe schimbări„.

Exit mobile version