• Tragedie națională în SUA, unde se estimează că sute de mii de păsări au murit
  • “Numărul de păsări pe care le-am găsit până acum îmi dă fiori”, spune un profesor de biologie de la Universitate de Stat din New Mexico
  • Primele incidente au fost raportate pe 20 august

Pare un scenariu desprins din serialul „Dark”, dar este ceea ce se întâmplă în realitate. Mii de păsări migratoare au murit inexplicabil în sud-vestul Statelor Unite, fenomen pe care ornitologiștii l-au descris drept “tragedie națională”, realtează The Guardian.

Evenimentele sunt legate, cel mai probabil, de criza climatică prin care Statele Unite ale Americii trec în acest moment.
Rândunici, vulturi și muscari sunt printre speciile care “cad din cer”, anunță specialiștii

“Am colectat peste o duzină de păsări pe o distanță de 3 kilometri în jurul casei mele. A vedea așa ceva, să le culeg corpurile și să realizez cât de vastă este această problemă, este devastator. A vedea atât de multe păsări din diferite specii murind este o tragedie națională”, Martha Desmond, profesor de biologie la Universitatea de Stat New Mexico, care estimează că sute de mii de păsări au murit deja.

Păsările ar fi trebuit să se deplaseze din tundra canadiană și din Alaska către America Centrală și America de Sud. În timpul acestei migrații este crucial ca ele să aterizeze o dată la câteva zile, înainte de a-și continua călătoria.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Incendiile sălbatice fără precedent din partea vestică a SUA ar însemna că păsările au făcut un ocol departe de regiunile de coastă, foarte bogate în resurse. Astfel, ele s-au deplasat pe continent ,deasupra deșertului, unde apa și mâncarea sunt foarte rare. În esență, păsările probabil au murit de foame. “Parcă au zburat până nu au mai putut”, a declarat Allison Salas, studentă la aceeași universitate.

Condițiile climatice prin care trec statele sud-vestice ale SUA ar fi declanșat forțarea păsărilor pentru o migrare grăbită, fără să își fi făcut rezervele obișnuite de grăsime. O altă teorie este că fumul de la incendii le-a afectat plămânii.

“Poate fi o combinație de lucruri. Poate să fie ceva ce ne este complet necunoscut până acum”, a mai declarat Salas, potrivit sursei citate.

Păsările rezidente, cum ar fi porumbeii, nu par să fie afectate.