Fenomen gastronomic rar. Cum au apărut ouăle cu două gălbenușuri, o delicatesă în China

Sursă: Profimedia

Ouăle de rață cu două gălbenușuri sunt o anomalie culinară și totodată o delicatesă în China, fiind produse în ținutul Gaoyou din provincia Jiangsu.

„Când vorbim despre ouăle cu gălbenuș dublu, ne gândim la Gaoyou”, explică ghidul turistic David Yan, potrivit CNN.

Ținutul este situat într-o regiune cu căi navigabile abundente, cum ar fi Lacul Gaoyou (al treilea cel mai mare lac de apă dulce din provincie), care de secole a permis industriei păsărilor acvatice locale să prospere.

În plus, sarea, care este necesară pentru conservarea ouălor de rață, este abundentă în zonă. Mlaștinile sărate din nordul Jiangsu, care fac acum parte dintr-o rezervație unde vizitatorii pot face drumeții, au fost cândva cunoscute, în primul rând, ca fiind o sursă majoră de sare din China.

Cum au apărut ouăle de rață cu mai multe gălbenușuri, specialitatea gastronomică în China

Ținutul Gaoyou a devenit recunoscut pentru condițiile de mediu care favorizau conservarea ouălor de rață.

Fermierilor le plăcea faptul că oamenii considerau gălbenușurile duble un simbol al norocului, deoarece erau un fenomen neobișnuit. În plus, mai multe gălbenușuri înseamnă mai mulți nutrienți.

Pentru a crește cantitatea de ouă cu gălbenuș dublu, rațele au fost selectate artificial.

„De obicei, un ou cu gălbenuș dublu nu va supraviețui nici măcar pentru a ecloza. Cu toate acestea, din moment ce rațele au fost supuse selecției artificiale mai degrabă decât selecției naturale, anomalia s-a răspândit”, au explicat cercetătorii.

Fenomenul gălbenușurilor duble apare între 2-10% din ouăle rațelor selectate artificial

„Au pus (n.r. fermierii) toate ouăle de rață într-o cameră, deasupra unei lumini, pentru a vedea dacă este vorba de un singur gălbenuș sau de un gălbenuș dublu, înainte de a săra efectiv oul”, explică Hu Ruixi, cofondatorul unei companii de turism.

Ouăle de rață sărate cu dublu gălbenuș sunt mult mai bine vândute în China decât cele obișnuite.