• Cei 1.300 de locuitori din Bussière-Galant, Franța, au primit recent un nou și neobișnuit vecin – un elefant cu patru picioare numit Gandhi.
  • Elefantul asiatic de sex feminin, în vârstă de 52 de ani, este primul rezident al unui sanctuar unic pentru elefanții de circ și de grădină zoologică.

Doi foști îngrijitori de grădini zoologice flamande, Sofie Goetghebeur și Tony Verhulst, au creat sanctuarul ca răspuns la interdicția de a angaja animale sălbatice în circuri. Interdicția este în prezent în vigoare în 23 de țări europene și va fi adoptată în curând și în Franța, scrie euronews.com
Îngrijitorii de la grădina zoologică cred că în prezent există aproximativ 100 de elefanți în circurile din Europa. Expedierea lor înapoi în Asia sau Africa este adesea complicată și poate fi periculoasă pentru animale, așa că este mai bine să le găsim un sanctuar local.

Aflați în inima parcului natural Périgord-Limousin din Bussière-Galant, Sofie și Tony au început să construiască așa-numitul „Elephant Haven” pe o veche fermă de 29 de hectare în 2016. Primarul Emmanuel Dexet a fost la început „puțin surprins”, dar „fericit” de ideea de a crea sanctuarul.
În ultimii cinci ani, cuplul a colaborat cu autoritățile locale pentru a produce măsuri de siguranță, care vor fi puse în aplicare în cazul în care elefanții vor scăpa în pădurile vaste care înconjoară sanctuarul.

Primul gust al libertății pentru Gandhi

Se crede că Gandhi provine din Thailanda și s-a născut în sălbăticie. A fost transportată în parcul din Givskud, Danemarca, în 1973 și încredințată fostei grădini zoologice din Pont-Scorff (în prezent Les Terres de Nataé) în 1998.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„Se crede că Gandhi a trecut prin câteva evenimente traumatizante în trecut, în special relații dificile cu semenii ei”, precizează echipa de la Elephant Haven în buletinul lor informativ.

Deoarece elefanții sunt creaturi sociale, ea va fi reintrodusă încet cu alți elefanți în mediul calm al sanctuarului.

Ea a fost transferată în refugiu pe 14 octombrie, după luni de pregătiri.

După câteva săptămâni, ea încă se adaptează la noul ei mediu. Vânturile răcoroase ale văilor din jur – care se află la o altitudine de 400 de metri – o conving adesea să se întoarcă în incinta sa nou-nouță, încălzită în permanență la 18°C de două pompe de căldură și o sobă.

Sanctuarul este autorizat să găzduiască trei femele de elefant în stadiul actual, dar există planuri de extindere a acestuia. Cuplul intenționează, în cele din urmă, să adune șase sau șapte elefanți și să îi ajute să își trăiască restul vieții în pace.