Generațiile tinere aleg lăbuțe în loc de bebeluși. Cum a ajuns animalul de companie vedeta casei

Ți-ai luat un animăluț și, înainte să-ți dai seama, a devenit vedeta casei tale? Se pare că 3 din 4 proprietari de câini își văd blănosul ca fiind „personajul principal” al familiei.

Fie că planifici weekendul în funcție de el, fie că îți faci griji pentru sănătatea lui, câinele sau pisica au ajuns să fie în centrul atenției.

Acest fenomen nu e deloc surprinzător – tot mai mulți oameni își dedică viața animalelor de companie și pun pe loc secund activități care înainte păreau esențiale.

Cum explicați schimbarea atitudinii societății față de animale din ultimii ani?

„Nu-i neapărat o schimbare față de animale, e o schimbare de valori și obiective pe care le au noile generații. 

E mult mai ușor să-și asume creșterea unui animal decât întemeierea unei familii și aducerea pe lume a unui copil în condițiile în care prioritățile, pentru cea mai mare parte a celor care aparțin noilor generații, reprezintă cariera profesională, parcursul profesional, dezvoltarea în plan profesional. 

Și atunci e o modalitate de a se împăca cu sine și de a arăta că, totuși, oferi din timpul tău, îți asumi responsabilitatea pentru ceva, pentru cineva, fără să implici cu adevărat venirea pe lume a unui copil, ceea ce reprezintă, evident, un efort mult mai mare pentru oameni”, a declarat Vladimir Ionaș, sociolog, pentru Aleph News.

Ridică această tendință potențiale probleme societale?

„Evident, se și observă în toate analizele aceste probleme demografice pe care le avem. Nu numai noi, toate țările dezvoltate. 

Dar până la urmă e și vina celor care au condus țările occidentale dezvoltate în ultimii 20-30 de ani pentru că, din păcate, prin politiciile publice pe care le-au dezvoltat, s-au dus la această schimbare de valori, de obiective.

Nu există politici foarte clare de încurajare a ceea ce înseamnă familie și aducerea pe lume a copilor. Abia acum s-au trezit politicieni din multe țări dezvoltate și încearcă să dezvolte aceste proiecte. Probabil vor avea rezultate, dar într-un orizont de timp destul de lung. Nu sunt soluții miraculoase pe care să le dezvolte persoana”, a declarat Vladimir Ionaș, sociolog, pentru Aleph News.

Exit mobile version