Hamsiile, calcanul și midiile, cele mai comandate mâncăruri de pe litoral. Turiștii așteaptă mai bine de o oră la rând

  • Hamsiile, calcanul și midiile sunt cele mai comandate vara asta
  • În România, se vând 120.000 de tone de pește în fiecare an
  • 20.000 de tone sunt asigurate din producție locală, restul vine din import
  • O porție de calcan sau păstrugă costă în jur de 100 de lei
  • Scoicile în sos de vin costă 33 de lei

În ultimii 7 ani, consumul de pește a crescut cu 40% în România. Un român mănâncă într-un an 7 kg de pește. „Nicio masă fără pește!“ – pare a fi motto-ul românului care-și face vacanța pe litoral.

Cherhanalele de la malul mării sunt pline. Sunt turiști care așteaptă și mai bine de o oră până când masa e gata. Sunt căutate mai ales hamsiile, calcanul și midiile.

„Ținând cont că este o pescărie cu renume, nu mai contează timpul fiindcă îți dorești să mănânci aici și este greu, îți vine greu să pleci și să nu mănânci ceva tradițional din zonă și nu e timpul o problemă”, spune turistul Ovidiu Leață.

Claudiu Nicu, șef de sală la o pescărie, spune că majoritatea preferă hamsia ca și pește că o mănâncă cu totul, dar a început foarte bine să fie și calcanul căutat, iar pălămida este un pește cu carne roșie fără oase pe care românii îl preferă.