Harta salariilor din România. Un angajat din Bucureşti câştigă 4.200 de lei net, aproape dublu faţă de Suceava

13.1 miliarde de lei pentru investiții în România. Cîțu: „Cea mai mare sumă acordată în ultimii zece ani” Sursa Foto: Profimedia
  • Salariul mediu net din Bucureşti a ajuns la 4.200 de lei în aprilie, cu 4,5% mai mare decât anul anterior
  • Sucevenii au cele mai mici salarii: 2.300 de lei net, în medie
  • Angajaţii din Arad au avut parte de o scădere salarială de 10% în ultimul an

Un angajat din Bucureşti a câştigat un salariu de peste 4.200 de lei net în luna aprilie, cu o treime mai mult decât restul angajaţilor din economie. La polul opus se află salariile angajaţilor din Suceava, cu o medie de numai 2.300 de lei net în luna aprilie, arată statisticile oficiale.

După ani de creşteri salariale anuale de două cifre, angajaţii din unele judeţe au avut parte de tăieri de venituri. Cel mai puternic afectaţi au fost angajaţii din Arad, unde salariile au scăzut cu 10% în ultimul an.

„Luna asta am avut o mărire, înainte de 1 iulie. Bine, de la 1 iulie am avut practic, dar m-au anunţat luna trecută. Mi-au mărit salariul cu 15%”, spune Bianca, angajată în Bucureşti.

„Dincolo de Bucureşti dacă este să ne uitam la Cluj..iată,Timiş, Sibiu, chiar şi acestea sunt centre economice cu un trend pozitiv. O altă explicaţie pentru creşterea salarială din aceste zone vine din faptul că angajatorii, pe toată această perioadă, s-au străduit să îşi securizeze business-ul, să-şi reducă fluctuaţia de personal. În ceea ce priveşte judeţele unde observăm scăderi de salarii, acolo, evident, vorbim despre piaţa în sine şi despre puterea economică a acelor judeţe. Chiar şi în afara perioadei pe care o traversăm”, explică Raluca Tătaru, director companie de recrutare.