• #Womeninmalefields devine un trend pe TikTok și Twitter și descrie comportamentul bărbaților.
  • Videoclipurile includ comentarii amuzante despre comportamente toxice.
  • Femeile își împărtășesc experiențe legate de comportamente ale bărbaților.
  • Clipurile de obicei sunt montate pe piesa „Anaconda” a lui Nicki Minaj.

Hashtagul #womeninmalefields prinde tot mai multă amploare pe TikTok și Twitter. Cele 2 rețele sunt pline de videoclipuri în care femeile își exprimă umorul în fața comportamentelor problematice ale bărbaților, mai ales în contextul întâlnirilor sau al relațiilor.

Cum se explică impactul comportamentelor toxice ale bărbaților asupra stimei de sine și încrederii femeilor în relațiile lor?

„Comportamentele toxice ale bărbaților în relații cu manipulare emoțională, critică constantă, controlul, abuzul verbal sau indiferența pot avea un impact profund asupra stimei de sine și încrederii femeilor. Clar că există anumite comportamente și le voi aminti pe câteva dintre ele. De exemplu, comentariile negative, constante, concentrate pe aspectul sau personalitatea, ori pe alegerile femeii pot duce la un sentiment de insuficiență sau rușine”, declară Ana Maria Ambrosa, psiholog, pentru Aleph News.

Din manipularea realității, un bărbat cu un comportament toxic poate determina ca femeia să-și pună la îndoială percepțiile și judecata, ducând la o scădere semnificativă a încrederii în sine, la restrângerea libertății sau la invalidare prin minimalizarea nevoilor femeii. Astfel, acesta o determină să se simtă neimportantă și lipsită de putere.

Recomandări

CE FACI ÎN WEEKEND?
CONTROVERSE ÎN ARTĂ
CE FILME VEZI ÎN WEEKEND?
PREȘEDINȚII SE SUSPENDĂ?
#1 LA CONSUM DE DROGURI
LA CE FESTIVALURI MERGI

Uneori, bărbații pot să oscileze între afecțiune și distanțare și asta creează nesiguranță emoțională. Într-adevăr, femeile își pierd încrederea în partener și în relație atunci când comportamentele acestea toxice devin un tipar constant. Însă refuzul de a valida emoțiile femeii transmit un mesaj că nevoile ei sunt nesemnificative, erodând astfel încrederea reciprocă.”, a continuat aceasta.

De ce femeile aleg să folosească umorul și satira pentru a face față comportamentelor problematice ale bărbaților?

„Folosirea umorului și a satirei este o strategie frecvent utilizată de femei pentru a naviga prin relațiile dificile, pentru a face față comportamentelor toxice. În primul rând, este un mecanism de apărare psihologică pentru că reduce stresul și astfel femeia poate recâștiga controlul. 

Umorul ajută la diminuarea impactului emoțional al unei situații negative, oferind astfel o cale temporară de eliberare, iar prin satiră femeile transformă un context vulnerabil într-unul în care au control asupra modului în care reacționează.

Desigur, astfel se folosește comunicarea indirectă pentru că atrage atenția asupra comportamentului problematic printr-un ton glumeț și în acest mod femeile pot semnala disfuncționalitățile fără a crea o confruntare directă. Se evită escaladarea conflictului pentru că satira le permite să împiedice izbucnirea unui conflict deschis, menținând în același timp integritatea emoțională. 

Este un instrument de solidaritate socială, adică de unire prin experiențe comune, femeile folosind umorul pentru a împărtăși experiențe similare și pentru a se simți înțelese”, a adăugat Ana Maria Ambrosa.

Citește și