• Ia românească este copiată în creaţiile creatorilor de modă consacraţi
  • Celebra creatoare Tony Burch a fost acuzată de comunitatea ”La Blouse Roumaine” că a copiat unu la unu o piesă tradiţională românească
  • În funcţie de material, ai putea plăti 1500 euro pentru o ie

De la ie poţi învăţa lecţia supravieţuirii culturale. A câştigat lupta cu timpul, pentru că şi astăzi o îmbraci. Pictată de Matisse, cămaşa tradiţională străbate continentele şi cucereşte podiumurile de modă internaţionale. Creatorii de modă sunt fascinaţi de ie şi ajung chiar să o copieze în colecţiile lor.

Acum 100 de ani, o săteancă ţi-ar fi spus că ia are puteri magice, te apără de rele. Pe atunci, cu ia ţi-ai fi ales sortitul, cu ia ai fi devenit mamă şi tot cu ia ţi-ai fi purtat bătrâneţea. Astăzi, ia se vinde într-un business de lux, iar pentru frumuseţea ei ai putea plăti până la 1500 euro.

ANDREEA TĂNĂSESCU, fondatoarea comunităţii ”La Blouse Roumaine”: „Echipa de cercetare de la Tony Burch a intrat la noi pe pagină. Chiar a copiat unu la unu această piesă absolut minunată. Ia o vedem pe Brigitte Bardot, o vedem pe Sophia Lauren, ABBA, în filme, Indiana Jones“.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

ANTOANETA MAREŞ, proprietar Blouse Roumaine Shop: „Undeva la 60% din comenzi sunt legate de ie. Am avut şi clienţi din străinătate, nu neapărat turişti. O parte din ele se fac la Haţeg. Zona Maramureş, zona de sud este clar lider“.