• O imensă groapă de foc, supranumită Porțile Iadului”, arde în deșert de peste 50 de ani.
  • Groapa de 230 de metri lățime creează acum un spectacol de altă lume în câmpiile largi și deschise ale deșertului Karakum.
  • Cu toate acestea, unii cred că focul s-ar putea reporni de la sine chiar dacă s-ar face eforturi pentru a-l închide.

O imensă groapă de foc, supranumită Porțile Iadului”, arde în deșert de peste 50 de ani și continuă să funcționeze în ciuda eforturilor de a o închide. Groapa Darvaza din Turkmenistan a apărut pentru prima dată în 1971, când o misiune sovietică de foraj petrolier a provocat prăbușirea neașteptată a unei cantități mari de pământ într-o peșteră subterană, creând o gaură mare care a emis gaz metan.

Aceasta a fumegat continuu de când a fost incendiată ca măsură de sănătate publică de către geologi câteva săptămâni mai târziu, care se pare că se așteptau ca ea să se stingă în doar câteva săptămâni.

Groapa de 230 de metri lățime creează acum un spectacol de altă lume în câmpiile largi și deschise ale deșertului Karakum și a început chiar să atragă turiști internaționali de la căderea Cortinei de Fier.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

Un explorator curajos, George Kourounis, un vânător de furtuni greco-canadian, s-a aventurat chiar în interior în 2013, devenind astfel primul om cunoscut care a pus piciorul în groapa în flăcări. Purtând un costum de protecție din folie de aluminiu, aventurierul a putut fi văzut mergând până la baza craterului, unde a colectat o serie de mostre de sol.

Descriind condițiile de foc intens pentru revista americană de călătorii Atlas Obscura în timpul săpăturilor sale, el a dezvăluit că „focul începea să iasă din gaura pe care tocmai o săpam”, deoarece perturbarea solului a creat noi căi pentru ca gazul să iasă din crater”.

Cu toate acestea, nu toată lumea dorește să vadă groapa de foc, iar fostul președinte autocrat al Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedow, a anunțat o misiune la începutul acestui an pentru a găsi experți care să ajute la eliminarea gropii. Berdimuhamedov a încercat anterior, fără succes, să o închidă în 2010.

Făcând o promisiune reînnoită de a închide așa-numita Poartă a Iadului” în ianuarie, Berdimuhamedov a declarat: Creăm – și vom continua să creăm – toate condițiile necesare pentru dezvoltarea resurselor colosale de hidrocarburi ale Patriei noastre independente, în interesul poporului nostru. Pierdem resurse naturale valoroase pentru care am putea obține profituri semnificative și pe care le-am putea folosi pentru a îmbunătăți bunăstarea oamenilor noștri.”


De atunci, puterea politică a fost transmisă fiului său, președintele Serdar Gurbangulyýewiç Berdimuhamedow, în urma alegerilor din martie, descrise de observatorii internaționali ca fiind lipsite de libertate, corectitudine și competitivitate”. Acesta nu a făcut încă nici un comentariu public cu privire la această prăpastie. De asemenea, oficialii au afirmat că gazele emise de reperul de referință cauzează daune sănătății localnicilor și mediului.

Cu toate acestea, unii cred că focul s-ar putea reporni de la sine chiar dacă s-ar face eforturi pentru a-l închide. Comentând propunerea de stingere a gropii în flăcări după expediția sa, Kourounis a declarat „Chiar dacă ați stinge focul și l-ați acoperi, există o șansă ca gazul să găsească în continuare drumul spre suprafață și ar fi nevoie doar de o scânteie pentru a-l reaprinde.”