- Noile planuri-cadru pentru învăţământul liceal au ca principii de bază creşterea autonomiei elevului şi a şcolii.
- Copiii consideră introducerea alegerii personale a elevului un salt în sistemul educaţional.
- În România anului 2025, perspectivele educaționale ale elevilor din mediul rural arată astfel: peste 4 din 10 copii de gimnaziu (41%) nu doresc să meargă la liceu.
Peste 4 din 10 elevi nu au fost consultaţi de către profesori în ceea ce priveşte predarea şi evaluarea din clasă, conform unui studiu realizat de Fundaţia World Vision România privind drepturile copilului. Noile planuri-cadru pentru învăţământul liceal, puse în dezbatere publică la finalul lunii ianuarie de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, au ca principii de bază creşterea autonomiei elevului şi a şcolii.
Advertisment
În plus, copiii consideră introducerea alegerii personale a elevului un salt în sistemul educaţional, dar atrag atenţia că tinerii pot avea dificultăţi în a se orienta. Implementarea noilor planuri-cadru trebuie să creeze şi mecanismele necesare pentru ca toţi elevii să aibă opţiuni reale dintre care să aleagă. Şcoala are nevoie de capacitare şi invesţitie în resursa umană, pentru a respecta principiul echităţii şi a fi garantul educaţiei bazate pe ştiinţă.
În România anului 2025, perspectivele educaționale ale elevilor din mediul rural arată astfel: peste 4 din 10 copii de gimnaziu (41%) nu doresc să meargă la liceu, ci să se angajeze, să lucreze în familie sau să urmeze un curs de calificare. În plus, 4 din 10 tineri de liceu (41%) nu doresc să meargă la facultate, ci să se angajeze (inclusiv prin cursuri de calificare), să se căsătorească sau să își facă propria afacere.
Recomandări
În plus, 13% dintre copiii din mediul rural (aprox. 236.000 de copii) locuiesc în familii în care majoritatea adulților (peste 50% dintre aceștia) au maximum 8 clase absolvite (gospodării cu intensitate foarte ridicată a deficitului de educație). Aproape jumătate dintre părinți (49%) se declară nemulțumiți de progresul școlar realizat în ultimul an de copilul, copiii lor.
Citește și
- Călin Georgescu cere ieșirea din UE și NATO: „România e sclava Bruxelles-ului”
- Cine vrea carte, n-are parte. Cadrele didactice reclamă faptul că Biblioteca Școlară Virtuală nu poate fi accesată de către profesori și elevi
- Doar 55 de școli din 6.400 au fost verificate pentru risc seismic în 2024 și nicio primărie nu a cerut fonduri pentru consolidare, în ciuda unui buget de un miliard de lei, anunță ministrul Dezvoltării
Partenerii noștri