Mărțișoarele prind viață în atelierul unui bijutier. „Fac ce simt în bijuterie. Merg pe linii mai simple”

Un obiect atât de mic și totuși atât de bogat în simboluri! Mărțișorul are în spate vreo două milenii de istorie. Dar vremea nu l-a îmbătrânit, ci i-a adus noi povești care să îl înfrumusețeze.

De la moneda cu șnur alb-roșu dăruită de-a lungul secolelor s-a ajuns azi la felurite simboluri ale norocului. Te duci și te uiți pe tarabă și vezi potcoave, coșari, trifoi sau elefanți cu trompa-n sus.

Paul Popa, bijutier, restaurator metal: „Dacă alături de o bijuterie ai un șnur simbolic roșu și alb atunci poate deveni foarte ușor un mărțișor.”

Paul a fost inspirat de munca tatălui său, tot artist în metal. A fost la liceul de artă și, la universitate, a mers pe același drum. Acum face bijuterie contemporană. Creează conform inspirației, nu unor cutume. E gata oricând să facă un giuvaier cu alb și roșu care să fie un mărțișor purtat cu mândrie. Și, cu toate astea, e modest.

Paul Popa, bijutier, restaurator metal: „Nu caut să fiu diferit în ceea ce fac! Fac ce simt în bijuterie. Merg pe linii mai simple.”

Prin secolul al nouăsprezecelea, dacă întrebai un etnograf de mărțișoare, ți-ar fi râs în nas. Toți credeau că obiceiul o să dispară. Asta pentru că firul alb nu mai era la modă. Dar n-a fost așa. Nici măcar comunismul n-a reușit să stingă această datină.

Lila Passima, organizator târg, Muzeul Țăranului Român: „Și în anii comunismului, contrar acelei ideologii care practica cenzura, mărțișorul a fost lăsat să crească oarecum ca tip de manifestare artistică.”

Iar dăruitul de mărțișoare a continuat după anii dictaturii. A rezistat și tranziției, a rezistat și progresiștilor care nu mai cred în vechi obiceiuri.
Aproape că nu e femeie care să nu aibă mărțișor în piept sau un talisman legat la încheietură. Ba chiar și bărbații primesc mărțișoare în anumite zone din țară.

Tu ce cauți la un astfel de simbol când îl cumperi pentru cineva drag? Sau ce ai vrea să primești?

Andra Bocioiu, arhitect: „Să fie lucrat manual, să arate așa mai rustic. Să nu fie așa mai perfect.”

Bogdan, econimist: „Să fie drăguț și depinde evident cui i-l ofer. Adică să se potrivească cu personalitatea fetei căreia i-l ofer sau doamnei căreia i-l ofer.”

Talismanul n-ar fi complet fără șnurul alb-roș. Partea albă reprezintă puritatea unui nou început și startul unui an agrar, al primăverii. Roșul care îl completează semnifică vitalitatea, frumusețea, sănătatea și victoria soarelui asupra frigului.

Exit mobile version