• Soldat 202, care are 20 de ani, a visat de mic să devină militar şi s-a înscris la cursul de formare operator al Forţelor pentru Operaţii Speciale.
  • Instructorii îi ţin pe cursanţi în pădure, singuri şi înfometaţi, şi îi lasă să doarmă doar 2 ore pe noapte.
  • 37 de băieţi au rămas la curs, din 120, câţi s-au înscris, după ce unii s-au accidentat la saltul cu paraşuta, au renunţat de bună voie sau au fost eliminaţi de instructor pentru că nu s-au supus regulilor.

La 20 de ani, cu identitatea complet protejată, acest tânăr este de acum soldat 202. Face cursul de formare a subofiţerilor şi va ieşi de aici operator al Forţelor pentru Operaţii Speciale. Arma preferată este HK416. Nu a avut-o la el ca să se apere de un urs cu care a dat nas în bot într-o noapte petrecută în pădure, trimis să se orienteze în sălbăticie. A bătut doar din palme, la fel cum speră să o facă şi în august, când va absolvi cursul şi va zbura spre teatrele de război.

Alături de cei 36 de colegi învaţă de la instructori să îşi întărească voinţa şi încrederea în sine. Exerciţiile nu te scapă de risc, aşa că din cei 120 de băieţi înscrişi la curs anul trecut, în septembrie, unii s-au accidentat la saltul cu paraşuta sau, epuizaţi fiind, au renunţat. Școala de aplicaţie a Forţelor pentru Operaţii Speciale s-a înfiinţat în anul 2018, iar absolvenţii participă deja la misiuni în Kosovo, Afghanistan sau Iraq.  

Uite ce mărturisește Soldat 202: „Fac sporturi, în special cele de contact, şi sunt destul de iubitor de adrenalină şi am aflat că o să găsesc aici din plin. Cu fetele e mai greu un pic, cel puţin anul asta, pe timpul selecţiei nu ai timp să ajungi acasă. Prima săptămână am dormit 10 ore în total, cred, eşti supus la tot felul de condiţii de stres, nesomn. Tot felul de probe în care trebuie să gândeşti rapid pentru toţi camarazii tăi. A trebuit să ne orientăm în teren, să găsim anumite puncte şi noaptea. Am văzut ursul, m-am uitat la el, s-a uitat la mine, probabil nu mă vedea de la lumină, m-am pus ciuciucă, am bătut de palme să ma vadă că sunt acolo“.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Trebuie sa termin ce am început şi ce mi-am dorit să fac dintotdeauna“, a mai spus el.

Adrian Sileanu, instructor: „Sunt oameni care învaţă că atribute precum integritatea, cinstea, onoarea stau la loc de cinste atât în profesia pe care o desfăşoară, cât şi în viaţa civilă. Psihicul se întăreşte prin instruire. Evaluarea este, practic, fără întrerupere, singurele momente când dânşii nu sunt evaluaţi sunt atunci când dorm.“