• O adolescență distrusă și unul dintre cele mai negre scenarii pentru orice părinte
  • Un fost consumator de droguri, care a fost aproape să piardă tot, inclusiv familia, își mărturisește experiența
  • Cel mai prețios sfat – fii atent la comportamentul copilului tău

Mirajul drogurilor poate însemna drumul către eșec, mai ales pentru un adolescent care trebuie să treacă prin niște pași importanți ca să își înceapă viața de adult cu dreptul.

Dependent de droguri la 16 ani. O adolescență distrusă și unul dintre cele mai negre scenarii pentru orice părinte. Însă sunt lecții de învățat dintr-o astfel de poveste. Mai ales când ele vin de la eroul acestei povești.

Un fost consumator de droguri, care a fost aproape să piardă tot, inclusiv familia, își mărturisește experiența – a picat bacalaureatul de două ori și a ajuns să fure din magazine.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Cel mai prețios sfat – fii atent la comportamentul copilului tău

Timotei, fost consumator de droguri: „Din curiozitate și auzind pe alții din grupul meu apropiat de prieteni, am încercat. Era o stare de euforie, de fiecare dată când o faceam îmi venea să o fac tot mai mult și des. Am consumat și droguri de mare risc.“

Se întâmplă destul de des și în școli. Aceste droguri puteai să le cumperi din școală? – „Din școală nu, dar puteam să mă învârt pe lângă școală și nu era complicat să găsesc“.

„Vrei să fii afirmat, să pari cool, dar nu faci altceva decât să îți pierzi tot. Atunci când consumam mi-am pierdut relația cu familia, demnitatea, toți mă știau ca un drogat, ăsta era numele meu, drogatul“.

Cum reacționau ei când te vedeau în fel și fel de stări? – „Erau supărați. Lipseam nopțile de acasă, dormeam tot timpul, nu eram activ în relația noastră, când au aflat nu au știut ce să facă. După ce consumam și trecea efectul aveam atacuri de panică, anxietate, mă simțeam urmărit. Erau stări oribile.“

„Am ajuns la fundul sacului, am ajuns la dezintoxicare și asta pentru mine a fost pragul, a fost un semnal de alarmă“, mai povestește el.

Timotei e acum într-un centru de recuperare, alături de alți tineri ce încearcă să scape definitiv de dependența de droguri. Se gospodăresc singuri, fac sport și citesc. Nu au telefoane și nici laptopuri. Oamenii care îi ajută au și ei sfaturi pentru părinți.

Andrei Ștefan, director Teen Challenge Smart: „Să ai o relație față de copilul tău, să îi trasezi limite, de exemplu să nu îi dai sume mari de bani pe care nu știe să le gestioneze și să ai grijă în ce anturaje umbla, de ce oameni se înconjoară, sunt câteva abordări bune de a-l feri de capcana de a experimenta droguri“.