• Se recomandă ca bebelușii să doarmă într-un mediu luminos, nu într-un spațiu întunecat.
  • Bebelușii trebuie să beneficieze de zgomot de fundal, cum ar fi cel de la o mașină de spălat.
  • Studiile arată că siestele prelungite perturbează somnul nocturn corect.
  • Părinții se confruntă cu presiunea de a impune ore fixe, dictând cicluri de somn neadecvate.

Cercetătorii avertizează că dormitul în medii întunecate din timpul zilei pot perturba somnul bebelușilor atunci când se culcă, în mod corespunzător, noaptea, conform The Guardian.

Mediul ideal pentru somnul bebelușilor

Cercetătorii au descoperit că bebelușii nu ar trebui să fie puși să doarmă într-o cameră întunecată și liniștită, ci într-o cameră luminoasă cu zgomot de fond, cum ar fi o mașină de spălat.

Prof. Helen Ball, consilier științific pentru organizația caritabilă The Lullaby Trust, care a efectuat cercetări asupra somnului cu peste 5.000 de părinți și bebeluși la Universitatea Durham, a declarat că siestele lungi din timpul zilei sunt ca niște „mini-nopți” care pot perturba somnul bebelușilor atunci când se culcă cum trebuie.

Recomandări

TRUMP: SALVEZ UCRAINA
ATENȚIE, DRONĂ!
CE SE ALEGE DE CANADA?
SPANIA E ATACATĂ
DATORII DIN EPOCA DE AUR
CHIVU SPERIE GRANZII

Ea spune că părinții ar trebui să lase bebelușii și copiii mici să doarmă în mod natural într-o cameră luminoasă, cu zgomot de fond, astfel încât să se trezească singuri dacă au dormit suficient.

Prof. Helen Ball, un antropolog care a câștigat un premiu Queen’s Anniversary pentru cercetările sale privind somnul părinților și al copiilor în 2018, a declarat: „Presiunea de a controla bebelușii și de a le oferi somn programat, astfel încât să se potrivească cu rutinele noastre conduse de ceas, se înrăutățește acum că avem atât de mulți antrenori de somn pentru copii, monitoare de somn pentru copii și aplicații despre ”ferestre de trezire” care pretind că calculează exact când un copil trebuie să doarmă”.

„Bebelușii, ca și noi, au nevoie, din punct de vedere biologic, să acumuleze presiunea somnului – oboseala datorată energiei consumate de creier pe parcursul zilei – pentru a adormi. Deci, în mod natural, ei dorm la ore diferite în zile diferite, în funcție de faptul dacă, de exemplu, au fost la o plimbare cu multă stimulare senzorială obositoare sau au stat în casă”.

A-i pune să doarmă într-o cameră întunecată și tăcută, la o oră fixă, pentru o perioadă îndelungată în timpul zilei, este minunat pentru părinții care doresc să aibă timp liber sau să facă treburile casnice. Dar nu are niciun sens pentru bebelușii care, atunci când au aceste mini-timpuri de noapte în timpul zilei, sunt mai predispuși să fie apoi treji în timpul nopții”.

„Lăsați-i să se adapteze natural”

Prof. Helen Ball sugerează părinților să recupereze timpul de somn mergând la culcare mai devreme, deoarece bebelușii rămân adormiți pentru cea mai lungă perioadă la începutul nopții, permițându-le părinților să aibă parte de un somn profund înainte ca copilul lor să se trezească. Ora de culcare a bebelușilor mai mari ar putea fi, de asemenea, decalată mai târziu, astfel încât să fie mai târziu în noapte când se trezesc plângând pentru prima dată, a spus ea.

Sfatul popular în ceea ce privește orele de somn este să urmăriți semnele de oboseală ale bebelușilor, cum ar fi frecarea ochilor, trasul de urechi sau căscatul.

Dar Ball a spus: „Aceste semne aparente de oboseală pot fi doar un semn de plictiseală și de nevoie de o schimbare de activitate. Chiar dacă este obosit, bebelușul nu este neapărat pregătit pentru un pui de somn, astfel încât un părinte ar putea încerca să îl legene să adoarmă pentru o lungă perioadă de timp fără noroc și fără motiv”.

„Dacă oamenii ar aștepta ca bebelușii să adoarmă în mod natural, în loc să le impună sieste, s-ar putea economisi multă frustrare și timp care ar putea fi folosit pentru a face lucruri mai bune”.

Citește și