• Medicii trag un semnal de alarmă asupra obezității la copii
  • Pandemia a agravat această problemă, spun pediatrii
  • Copiii care suferă de obezitate sunt predispuși la diabet
  • Procentul copiilor (2-17 ani) obezi a crescut cu 15.4% în 2020
  • În SUA, circa 16% dintre copii sunt supraponderali
  • Programul copiilor a fost dat peste cap de statul acasă

O pandemie de probleme, care s-a răsfrânt și asupra copiilor. Doctorii trag un semnal de alarmă nu doar asupra factorului psihologic, ci și asupra celui fizic.

Pediatrii din Statele Unite atrag atenția asupra agravării fenomenului obezității la copii și adolescenți. În 2020 cifrele au explodat. Practic, au diagnosticat cu peste 15 la sută mai mulți copii cu obezitate între lunile iunie și decembrie decât în aceeași perioadă din 2019, scrie Wall Street Journal. Au efectuat studiul pe mai mult de 500 de mii de vizite ale copiilor la pediatru.

„Am observat o creștere explozivă a ratei obezității în rândul copiilor”, a spus Brian Jenssen, autorul studiului.

A mai spus, de asemenea, că rata obezității la copii cu vârste între 5 și 9 ani a crescut într-un an de la 14 la 16.8 la sută. Fenomenul se manifestă similar și în România, iar statul acasă, dar păstrarea aportului energetic dintr-o zi obișnuită, contribuie din plin la asta.

Ne referim la factori genetici, la factori de mediu, la factori sociali, comportamentali, la comportamentul alimentar, în special. Toţi aceşti factori duc la un dezechilibru al balanţei energetice. Ce înseamnă asta? O scădere a consumului energetic, prin faptul că suntem, şi copiii noştri, şi noi suntem tot mai sedentari. Şi, pe de altă parte, aportul energetic este crescut. Adică mâncăm prost şi excesiv“, explică Mihaela Preja, medic pediatru.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

„Părinţii sunt cei care trebuie să sesizeze primii că există o problemă în cee ace priveşte greutatea la copiii lor. Trebuie să încurajăm, de la o vârstă cât mai mică, o alimentaţie cât mai sănătoasă a copilului. Nu trebuie să forţăm copilul să scadă în greutate rapid. Contează foarte mult şi obiceiurile alimentare ale familiei, ce mănâncă familia, cât de sănătos trăieşte“, mai spune medicul.