Cu cuvine îți vin în cap când zici fructe de toamnă? Mere și pere! Acestea sunt cele mai comune fructe din România toamna, sunt bogate în vitamine, ceea ce înseamnă că au un efect benefic asupra sistemului digestiv, nu doar un gust apreciat de toată lumea. Cum ne bucurăm de mere și pere cât mai mult timp, chiar și după ce trece toamna? Gemul este cea mai bună soluție. Nu este doar o variantă gustoasă, ci și universală: gemul poate fi mâncat pe pâine, pur și simplu, dar și folosit într-o varietate de produse de patiserie și nu numai.

Principii de bază pentru a face gem de mere și pere

Uneori, în gemurile de mere sau de pere se găsesc fructe de calitate slabă: învinețite (lovite), stricate, prea coapte sau prea “verzi”. Este recomandat să folosești doar mere sau pere într-o stare foarte bună și coapte corespunzător. Pregătirea constă în spălarea fructelor, îndepărtarea părților stricate, dacă există. Se taie coaja merelor sau a perelor? De obicei, nu, dar acest lucru se practică, dacă gemul se prepară pentru copii foarte mici.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Sfaturi pentru a face gem de mere și pere

Care ar trebui să fie proporțiile de fructe? Cum decide bucătarul, pentru că ține de gust. Poți avea mere și pere în egală măsură sau poți schimba proporțiile, în funcție de ce fruct vrei să se simtă mai puternic. Cu toate acestea, cu cât sunt mai multe mere, cu atât gemul este mai fraged și ține cont că perele coapte nu adaugă rigiditate. Prin urmare, alegerea depinde de disponibilitatea ingredientelor și de preferințele celui care îl gătește.

Gemul se poate “arde” în timpul gătitului. Pentru a evita acest lucru, este necesar să amesteci bine și frecvent compoziția și să-l prepari la foc mic. Dacă se întâmplă acest lucru, ca gemul să se “ardă”, trebuie să torni rapid compoziția într-un alt vas, fără stratul ars.

În plus, în timpul fierberii, se pot forma „vulcani” cu stropi destul de periculoși. Prepararea gemului de mere și pere la foc mic este sfântă, deci. Se mai poate acoperi vasul cu un capac. Dar nu de tot, ci lăsând un spațiu pentru ca lichidul în exces să se evapore. Încă ceva, ține cont de faptul că, atunci când se răcește, gemul va fi mai gros decât atunci când este fierbinte.

Cea mai simplă rețetă de gem de mere și pere

Aceasta este o rețetă de bază, poate fi folosită de gospodinele începătoare și se pot folosi cantități mici de mere și pere. Ingredientele de care ai nevoie:

–              2 kilograme de mere

–              1 kg de pere

–              2 kilograme de zahăr

Mod de preparare: spală bine merele și perele și îndepărtează părțile deteriorate. Fructele se pun într-o cratiță mare, se adaugă o jumătate de pahar de apă și se pun la foc mic. După o jumătate de oră, merele și perele trebuie să fie moi. Ele se zdrobesc și se strecoară printr-o sită. În piureul rezultat, se adaugă zahărul și se pune la foc mic, până când zahărul se dizolvă. Apoi, se gătește cu capacul deschis, timp de o jumătate de oră, tot la foc mic. Dacă piureul a fost foarte lichid și are nevoie de o textură mai groasă, se fierbe mai mult timp, dar acest lucru ține și de preferințele fiecăruia. Piureul rezultat se toarnă în recipiente. Pentru a mai reduce din dulceața gemului, se poate adăuga suc de la o lămâie la piureul de mere și pere, în timp ce este pe foc.

Un gem neobișnuit: măr, pară și banană

Bananele în combinație cu merele și alte fructe sunt adesea folosite pentru a face piure pentru copii, așa că de ce să nu încerci acest kit ca bază pentru gem? În plus, bananele sunt ușor de găsit și sunt adesea puse în prăjituri. Așa că acest gem este potrivit și ca umplutură pentru prăjituri, plăcinte sau gogoși. Se poate adăuga și alcool, pentru o aromă specială.

Ingredientele de care ai nevoie:

–              1 kg de mere

–              0,5 kg de pere

–              0,5 kg de banane

–              două linguri de rom sau coniac

–              1,5 kg de zahăr

–              vanilie (după gust)

Mod de preparare: Se taie merele și perele și se îndepărtează sâmburii și cotorul. Se decojează bananele și se taie în cercuri. Amestecă fructele cu zahărul și pune-le la fiert, la foc mic, amestecând din când în când. Când compoziția a ajuns la consistența dorită, adaugă vanilia și alcoolul. Se mai fierbe câteva minute și se ia de pe foc. Poftă bună!