• Sute de elefanți au murit în mod misterios în ultimele două luni în Botswana.
  • Cercetătorii nu știu încă de ce mor animalele, însă spun că este o situație „fără precedent“.
  • Botswana găzduiește o treime din populația de elefanți din Africa.

Dr. Niall McCann a mărturisit că în Botswana au fost depistați peste 350 de elefanți morți în Delta Okavango, de la începutul lunii mai, scrie BBC.

Dr. McCann, de la National Park Rescue, din Marea Britanie, a spus că în luna mai, într-un zbor de trei ore deasupra deltei au fost descoperite 169 de cadavre. „O lună mai târziu, au fost identificați mai mulți elefanți morți, în total peste 350. Ce se întâmplă este fără precedent în ceea ce privește numărul de elefanți care mor dintr-o dată, fără a avea legătură cu seceta“, a adăugat el.

Nimeni nu știe de ce mor animalele. În mai, guvernul a exclus posibilitatea ca braconajul să fie motivul. Există alte presupuneri. Dr. McCann a eliminat și varianta unei intoxicații naturale cu antrax, care a ucis anul trecut cel puțin 100 de elefanți în Bostwana. Modul în care animalele par să moară – multe căzând drept în față – și faptul că mai mulți martori spun că unii elefanți au fost văzuți plimbându-se în cerc indică unele probleme neurologice.

Fără a fi cunoscută cauza morții, e greu de spus dacă există și un risc pentru sănătatea oamenilor. Totuși, s-a luat în calcul posibilitatea ca epidemia de Covid-19 să fi început și în rândul animalelor. „Elefanții sunt bunuri ale țării. Sunt diamante rătăcind prin Delta Okavango. Este un dezastru de conservare – arată cum o țară nu reușește să-și protejeze resursa cea mai valoroasă”, a mai spus McCann, care a asigurat că au fost trimise probe pentru testare și așteaptă rezultatele în următoarele două săptămâni.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
An elephant dead on his side
Sursă foto: BBC