• O statuie colorată, dar macabră, din capitala Elveției, a lăsat pe toată lumea să se întrebe de ce a fost făcută acum aproape 500 de ani.
  • Kindlifresserbrunnen, care se traduce prin Fântâna Mâncătorului de Copii, se află în centrul vechiului Berna și înfățișează o figură de tip căpcăun așezată pe o coloană îmbrăcată în roșu, verde și galben.
  • De asemenea, este înfățisată cu un cap de bebeluș în gură, având posteriorul dolofan la vedere.

O statuie colorată, dar macabră ce înfățisează un căpcăun mâncător de bebeluși, din capitala Elveției, a lăsat pe toată lumea să se întrebe de ce a fost făcută acum aproape 500 de ani.

Kindlifresserbrunnen, care se traduce prin Fântâna Mâncătorului de Copii, se află în centrul vechiului Berna și înfățișează o figură de tip căpcăun așezată pe o coloană îmbrăcată în roșu, verde și galben. De asemenea, este înfățisată cu un cap de bebeluș în gură, având posteriorul dolofan la vedere.

Alți bebeluși neajutorați se află fie în ghearele gigantului, fie într-un sac lângă el – toți cu expresii înfricoșătoare, cu privire la soarta lor viitoare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Se crede că statuia impunătoare face parte din una dintre cele mai vechi fântâni din Berna, un oraș renumit pentru fântânile publice, cu peste 100 de fântâni răspândite în tot orașul. Dar rămâne misterul de ce a apărut pe străzi o astfel de statuie cu aspect înfiorător.

Ceea ce se știe este că a fost sculptată de Hans Gieng, care a fost responsabil pentru crearea multor fântâni din Berna, în 1546, ca înlocuitor al unei sculpturi din lemn. În afară de aceste fapte, nu se știe nimic altceva despre Fântâna Căpcăunului, așa cum este adesea numită, dar există o mulțime de teorii cu privire la originea sa.

Prima, și cea mai tulburătoare, este că a acționat ca un avertisment împotriva comunității evreiești din zonă, deoarece căpcăunul purta o pălărie ascuțită asemănătoare cu cea purtată de evrei. O altă teorie este că acesta îl reprezintă pe zeul grec numit Cronos, cunoscut sub numele roman de Saturn, despre care se spunea că își devorează copiii de teamă că aceștia l-ar putea uzurpa în cele din urmă.

O pictură faimoasă și macabră din secolul al XIX-lea a spaniolului Francisco Goya, intitulată „Saturn își devorează fiii”, înfățișa această scenă mitologică.

Unii oameni cred că gigantul devorator de copii îl reprezintă pe fratele mai mare al Ducelui Berchtold, fondatorul orașului Berna.

Se spune că fratele Ducelui a fost atât de înfuriat de succesul fratelui său mai mic încât, într-un acces de furie, a mâncat copiii din oraș – deși nu există nici o înregistrare a acestui lucru în cărțile de istorie locală.

În cele din urmă, s-ar putea ca Kindlifresserbrunnen să îl reprezinte pe Krampus, o creatură mitică populară în multe țări vorbitoare de limbă germană, precum Elveția.

Fiara cu coarne și copite este partenerul demonic al lui Moș Crăciun care, în timpul Crăciunului, în noaptea de 5 decembrie, îi vizitează și îi sperie pe copiii care s-au purtat urât și îi determină să fie cuminți.

S-ar putea ca adevărata semnificație din spatele celei mai ciudate fântâni din oraș să nu fie cunoscută niciodată, dar asta nu îi va împiedica pe cei care trec pe acolo să se uite curioși la statuia sinistră și intrigantă.