• Donald Trump a amenințat că mobilizează armata federală pentru a pune capăt „terorismului intern“
  • Două persoane au fost ucise în Chicago, 60 au fost arestate
  • Cinci ofiţeri de poliţie americani au fost împuşcaţi azi-noapte

LIVE UPDATE | Filmul evenimentelor din 2 iunie 2020:

Cinci ofiţeri americani de poliţie, patru din St. Louis (Missouri) şi unul din Las Vegas (Nevada) au fost împuşcaţi şi răniţi în timpul protestelor de azi-noapte. Presa americană scrie că vieţile lor nu sunt în pericol. Toţi cei cinci poliţişti au fost transportaţi de urgenţă la spital.

Perimetru de securitate, instituit în jurul Casei Albe

UPDATE 17.30 Serviciul american de protecţie a demnitarilor (Secret Service) a închis marţi mai multe străzi din jurul Casei Albe, pentru protejarea preşedintelui Donald Trump, care în urmă cu câteva zile a fost transferat scurt timp într-un buncăr, pe fondul violenţelor, relatează agenţia de presă Reuters.

Conform postului Fox News, zeci de agenţi Secret Service au fost răniţi în ultimele zile în operaţiunile de îndepărtare a protestatarilor violenţi în Washington D.C. Preşedintele Donald Trump a avertizat că ar putea mobiliza membri ai Armatei americane pentru restabilirea ordinii.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Nike îşi contrazice sloganul, în lupta contra rasismului

UPDATE 17.00 Nike a lansat o reclamă în care îndeamnă să spunem nu rasismului, „For once, Don’t do it”. Rivalii de la Adidas au distribuit clipul video al companiei Nike: „Împreună vom reuşi să producem schimbarea”. „Nu vă prefaceţi că nu este nicio problemă în America. Nu acceptaţi să se ia vieţi nevinovate. Nu staţi jos. Implicaţi-vă. Hai să fim toţi parte din schimbare”, îndeamnă Nike. Sportivii din toată lumea s-au unit, după uciderea afro-americanului George Floyd.

Cea mai descărcată aplicaţie acum în SUA. Oamenii vor să monitorizeze comunicaţiile poliţiei

UPDATE 16.50 Luni, 5-0 Radio Police Scanner, o aplicaţie care costă doar 5 dolari, a fost pe primul loc în topul aplicaţiilor plătite descărcate de pe App Store. Varianta free a aceleiaşi aplicaţii, a urcat pe locul trei în topul aplicaţiilor gratuite, depăşind Tik Tok, Twitter, YouTube, Facebook sau Instagram, fiind depăşită doar de Zynn, o clonă Tik Tok, şi de Zoom.

Protestatarii şi nu numai, au fost foarte interesaţi să monitorizeze comunicaţiile poliţiei, primii din motive de organizare, iar ceilalţi, datorită interesului uriaş faţă de turbulenţele din Statele Unite. Aplicaţia oferă informaţii în timp real despre jafuri, schimburi de focuri, dar şi despre deplasările forţelor de ordine.

Oficialii guvernamentali şi reprezentanţii forţelor de ordine s-au opus faţă de apariţia unor asemenea aplicaţii, spunând că astfel telefoanele mobile pot fi foarte uşor folosite de infractori ca să afle unde le sunt urmăritorii, iar unele departamente de poliţie au recurs chiar la criptarea comunicaţiilor.

Grup de americani albi, în genunchi în faţa protestatarilor de culoare din Houston

UPDATE 16.40 Un clip filmat în oraşul american Houston s-a răspândit rapid pe internet, fiind popularizat de publicaţiilor locale. La slujba de duminică, în memoria lui George Floyd, grupul de americani albi a îngenunchiat în faţa celui format din afro-americani şi a denunţat rasismul, cerând iertare „în faţa lui Dumnezeu”.

Momentul a fost urmat de un gest similar al celor de culoare, care au îngenunchiat, le-au strâns mâinile celor care le sunt vecini, apoi s-au îmbrăţişat.

Poliţist american, spulberat de o maşină la New York. Protestele s-au transformat în acte brutale în mai multe oraşe

UPDATE 16.30 O serie de imagini de-a dreptul brutale au fost filmate în timpul protestelor de peste ocean. Peste 40 de oraşe au fost scena unor manifestaţii – unele dintre ele violente.

O imagine şocantă vine şi de la New York, acolo unde un agent de poliţie a fost lovit în plin de o maşină. Şoferul a fugit de la faţa locului, lăsându-l pe agent inert pe asfalt. O autospecială de poliţie a sosit la scurt timp pentru a-l transporta pe bărbat la spital.

Pentru moment, starea poliţistului nu este cunoscută.

Jucătorii lui Liverpool, în genunchi după moartea lui George Floyd: „Viaţa negrilor contează

UPDATE 16.20 Anfield a găzduit un moment plin de emoţie. Jucătorii echipei Liverpool au format un cerc în mijlocul stadionului şi au căzut în genunchi. Cei 29 de fotbalişti antrenaţi de Jurgen Klopp susţin campania antirasism, după ce afro-americanul George Floyd a fost ucis prin sufocare de un poliţist din  Minneapolis. 

Sportivii din toată lumea s-au unit şi cer dreptate şi egalitate. 

Unitatea este puterea. Viaţa negrilor contează” este mesajul postat atât de clubul Liverpool, cât şi de fotbalişti alături de imaginea cu jucătorii îngenunchiaţi. 

Dictatorul Ceceniei are un mesaj pentru Trump

UPDATE 15.00 Ramzan Kadirov, omul care conduce cu mână de fier Cecenia, i-a transmis ironic pe Telegram lui Donald Trump: „Opreşte bătăile şi haosul”. Kadirov este interzis pe Facebook şi Instagram tocmai pentru că SUA îl consideră o amenințare pentru drepturile omului.

Patru polițiști din Missouri au fost împușcați

UPDATE 15:00 Autoritățile americane raportează că 4 polițiști au fost împușcați în St. Louis, în urma confruntărilor violente cu protestatarii.

UE, „consternată” de moartea lui George Floyd

Uniunea Europeană s-a declarat „şocată” şi „consternată”, marţi, de moartea afro-americanului George Floyd în timp ce era imobilizat de poliţie, condamnând utilizarea excesivă a forţei de către poliţie în Statele Unite, scrie Le Figaro.

„Aici, în Europa, la fel ca şi populaţia din Statele Unite, suntem şocaţi şi consternaţi de moartea lui George Floyd. Cred că toate societăţile trebuie să rămână vigilente în privinţa utilizării excesive a forţei de către autorităţile de ordine publică. Toate vieţile contează, inclusiv cele ale persoanelor de culoare”, a declarat Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Un polițist a fost împușcat în Los Angeles

UPDATE 12:37 Un canal de televiziune local din Las Vegas a anunțat că un ofițer de poliție a fost împușcat în cap aseară.

Incidentul din St. Louis a avut loc chiar lângă o secţie de poliţie, care ar fi fost ţinta unui atac al protestatarilor.

Steve Sisolak, guvernatorul statului Nevada, a transmis că o anchetă este în desfăşurare cu privire la rănirea poliţistului din Las Vegas. El a mai transmis că un al doilea incident ar fi avut loc, dar mai multe detalii nu au fost oferite.

„Biroul Guvernatorului a fost notificat cu privire la două evenimente separate în Las Vegas. Statul este în contact cu poliţia şi sistemul de justiţie şi monitorizează situaţia”, a spus Sisolak.

Uciderea lui George Floyd și protestele care au urmat în SUA au avut impact în întreaga lume, așa că deja îți este cunoscut cazul lui, bărbatul de culoare, care a murit pe 25 mai, după ce un ofiţer de poliţie din Minneapolis a apăsat cu genunchiul pe gâtul lui în timp ce era încătuşat şi spunea că nu poate respira.

Dacă ești interesat de informații actualizate despre caz, iată un mic sumar al ultimelor evenimente, relatate de The Guardian.

În timp ce poliţia utilizează gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii adunaţi în faţa porților Casei Able și nu reușește să oprească noul val de proteste, Trump a amenințat că mobilizează armata federală pentru a pune capăt „terorismului intern“.

Două persoane au fost ucise într-o suburbie din Chicago, în timpul protestelor, 60 de persoane au fost arestate. Patru polițiști din Missouri au fost atacați cu focuri de armă.

În numeroase oraşe din Statele Unite au loc proteste violente faţă de moartea unui bărbat de culoare, George Floyd, în timp ce era imobilizat de poliţişti în oraşul Minneapolis.

Un agent de poliţie, Derek Chauvin, a fost pus sub acuzare pentru crimă şi omor din culpă în cazul morţii lui George Floyd. Alţi trei poliţişti ar putea fi inculpaţi în acest caz.