• Noroc, un cuvânt ideal pe care îl căutăm cu toții
  • Cătălin Sturza, filolog: Etimologic „noroc” este cuvântul mai vechi în limba română, el vine din slavonul „narocu
  • Marry Poppins sau Două Lozuri, câteva dintre filmele care au în centru norocul

„Noroc” e un cuvânt ideal. Îl căutăm cu toții și când îl simțim aproape alergăm după el până la epuizare, încercând să-l prindem. În același timp îl pronunțăm aproape zilnic, în diverse situații. „Noroc cu tine, hai noroc, a dat norocul peste noi.” Îl avem, așadar, și tot ni-l dorim. Totuși, te-ai întrebat vreodată ce înseamnă, de fapt, noroc?

Cătălin Sturza, filolog: „Etimologic „noroc” este cuvântul mai vechi în limba română, el vine din slavonul „narocu” și are sensul de soartă, de ursită de destin favorabil. Norocul cred ca ni-l mai facem și singuri, în niciun caz nu trebuie să avem o atitudine fatalistă.”

Folseșeti „norocul” pentru salut, când ciocnești un pahar de vin, îl spui la strănut și sub multe alte forme. Ai încercat vreodată să-l identifici în filme?

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Irina Margareta Nistor: „Fără îndoială că în primul rând este norocul Irlandez, vine cu trifoiul care nu e chiar ca al nostru. După mai avem un coșar care nu neapărat aduce noroc dar apare în Marry Poppins, iar local avem „Două lozuri”, fie că e filmul care e foarte recent și a avut un succes zdrobitor și pentru că era o comedie adorabilă, fie că e cel din 1957.”

Ai sute sau poate mii de prieteni pe rețelele sociale. Mulți dintre ei te cunosc personal și te admiră dintr-un motiv sau altul. Lorena Șerban, influencer, are o mulțime de fani care o urmăresc pe internet, pe lângă prieteni. Pentru ea norocul nu a apărut pe internet, ci acasă.

Lorena Șerban: „Un lucru pe care nu am putut să îl controlez și pe care chiar îl consider noroc pur este familia în care m-am născut. Faptul că m-am născut sănptoasă într-o familie cu părinți iubitori și cu principii actuale m-a ajutat să cresc și să mă dezvolt foarte frumos.”