• Aveți răbdare, bucurați-vă în timp ce explorați și încercați lucruri noi. Nu uitați că este o călătorie, nu o cursă.
  • Iată ce trebuie să știe persoanele care nu au avut niciodată un orgasm.
  • Studiile sugerează că aproximativ 10% dintre femei nu au avut niciodată orgasm, iar 50% dintre ele nu au orgasm în timpul sexului.

Dacă nu ai avut niciodată orgasm, este ușor să crezi că organismul tău este defect, dar realitatea este că există multe lucruri care pot cauza incapacitatea de a avea orgasm și multe modalități de a rezolva această problemă. Potrivit lui Sadie Allison, sexolog, scriitoare și fondatoare a magazinului de jucării sexuale TickleKitty, faptul de a fi anorgasmic se poate datora inhibițiilor în dormitor, credințelor culturale sau religioase care fac dificilă relaxarea mentală, problemelor medicale, anumitor medicamente, experiențelor negative din trecut și problemelor de relație”.

Traumele din trecut, un sentiment subconștient de rușine sau teamă, disconfortul cu corpul tău, anxietatea sau chiar simpla ignoranță a anatomiei tale pot fi, de asemenea, factori care pot determina anorgasmia.

Unul dintre principalele motive este lipsa de educație în ceea ce privește anatomia sexuală, excitarea, plăcerea și clitorisul”, adaugă Allison. Din păcate, aceste lucruri nu sunt predate în școală. Vestea bună este că acestea pot fi exersate și învățate.” Dar cum poți să înveți și să practici dacă nu ai avut niciodată un orgasm? Mai jos, Allison și alți terapeuți sexuali își împărtășesc sfaturile.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Nu e nimic greșit” la tine

Dacă nu ai avut niciodată orgasm, este important să înțelegi că nu ești singur și că nu este nimic în neregulă cu tine. Este o experiență comună, de fapt, studiile sugerează că aproximativ 10% dintre femei nu au avut niciodată orgasm, iar 50% dintre ele nu au orgasm în timpul sexului.

Nu e nimic greșit” la tine”, spune Kate Balestrieri, terapeut sexual și fondator al Modern Intimacy. Orgasmele și plăcerea pot fi complexe, multistratificate și imprevizibile, mai ales dacă ai mai puțină experiență decât ți-ar plăcea cu orgasmele. Abține-te să te judeci sau să te faci de rușine dacă nu ai simțit încă un orgasm.”

Încearcă să-ți cunoști corpul

Majoritatea oamenilor ajung la primul orgasm prin masturbare și nu cu un partener”, spune Keeley Rankin, consilier sexual și relațional. Să fii cu un nou partener este o dinamică nouă și complexă. Și, deși este sexy și distractiv, pentru persoanele care caută orgasmul, este adesea mult mai stresant.”

În loc să începi cercetarea cu un partener, începe cu propriul corp, de unul singur. Explorează ce zone sunt punctele tale slabe și obișnuiește-te să te masturbezi. „Alege un loc în care să te simți intim și confortabil”, te sfătuiește Nazanin Moali, terapeut sexual și gazda podcastului Sexology.

Moali recomandă să începi prin a genera incitare psihologică prin citirea sau ascultarea de conținut sexual explicit sau romantic, oricare dintre acestea te incită cel mai mult. Când te simți incitat, îți recomand să-ți notezi toate senzațiile din corp, din cap până în picioare”, spune Moali. Poți, de asemenea, să-ți faci un masaj cu ulei. Respiră lent și adânc pentru a elibera orice tensiune.

Începi prin a-ți atinge și mângâia fața și gâtul și încearcă diferite tipuri de mângâieri”, sfătuiește ea. Scopul primelor câteva ori este să cunoști diferitele senzații pe care ți le poate oferi corpul tău. Fă-o pur și simplu cu intenția de a-ți cunoaște corpul și de a-l explora, fără presiune. Când ești gata, mută-te încet spre zona genitală și fii atentă la tipurile de atingeri care te fac să te simți bine. Poți folosi degetele, palmele, sau orice altă jucărie sexuală. Familiarizează-te cu diferitele senzații.

Nu te gândi la orgasm ca la un scop

La început, exclude orgasmul ca obiectiv”, spune terapeutul sexual și psihologul Megan Fleming. Scopul este să ne întoarcem la elementele de bază ale oferirii și primirii plăcerii. Presiunea de a avea un orgasm este adesea o mare parte a problemei care inhibă incitarea.”

În loc să te concentrezi pe orgasm, încearcă să te concentrezi pe plăcerea de a te excita, pe legătura cu corpul tău sau cu corpul partenerului tău, pe creativitate și pe plăcerea generală. Regândește-ți așteptările sexuale”, recomandă Balestrieri. Mulți oameni se gândesc la orgasm ca fiind apogeul și modalitatea de a obține plăcerea, dar acest lucru invalidează nenumăratele forme de plăcere care pot crește probabilitatea de a ajunge la orgasm. Înlocuirea obiectivului de a avea un orgasm cu obiectivul de a simți plăcere și de a te bucura poate, în mod paradoxal, să facă orgasmele mai ușor de atins”.

Apără plăcerea ta

Când vine vorba de sex în cuplu, o bună comunicare este esențială. Fiecare persoană este diferită, așa că nu te sfii să explici cum îți place să fii atins. Nu te teme să îi spui partenerului tău ce te face să te simți bine și ce nu”, te sfătuiește Kimberly Resnick Anderson, terapeut sexual și profesor de psihiatrie la UCLA. Ai fi surprins de ce se poate obține printr-o conversație despre gusturile și fanteziile sexuale. Dacă ești prea jenat să vorbești despre sex cu partenerul tău, pierzi o oportunitate de a-ți crește satisfacția sexuală.”

Conversația poate fi ciudată, mai ales cu un nou partener, dar menținerea unui dialog deschis va fi benefică pentru amândoi. Orgasmul înseamnă să te abandonezi momentului, plăcerii corpului tău și celeilalte persoane”, rezumă Jenni Skyler, terapeut sexual și director al The Intimacy Institute. Dacă ești cu un partener nou, încrederea este încă în curs de dezvoltare, așa că poate fi dificil.”

Orice ai face, nu te preface că ai un orgasm, sau oprește-te dacă ai deja acest obicei. Uneori, femeile își falsifică orgasmele pentru a-și mulțumi partenerul”, spune Moali. Cu toate acestea, dacă faci acest lucru, îi trimiți partenerului tău și informații greșite despre ceea ce îți place. În schimb, concentrează-te să încetinești și să devii curioasă cu privire la tipurile de atingeri care îți aduc plăcere. Petrecerea mai mult timp în preludiu te va ajuta să generezi suficientă incitare pentru a acoperi diferența dintre tine și partenerul tău.”

Nu te opri din experimente

Nu te opri niciodată din a încerca lucruri noi, fie că este vorba de tehnici sau de jucării. Resnick Anderson sugerează exprimarea plăcerii pentru a facilita orgasmul. Cercetările au arătat că exprimarea plăcerii în timpul sexului poate facilita orgasmul”, explică el. Femeile au mai multe șanse de a ajunge la orgasm în timpul actului sexual dacă controlează viteza și unghiul în poziții.”

Resnick Anderson recomandă, de asemenea, consumul de filme deocheate ca o alternativă, cum ar fi videoclipurile concepute pentru publicul feminin sau poveștile erotice. Chiar și ceva la fel de simplu ca și faptul de a păstra șosetele pe tine te poate face să te simți mai comfortabilă și mai relaxată.

Activează cât mai multe simțuri”, adaugă ea, menționând că pentru unii oameni este greu să iasă din cap și să intre în corp. „Cu cât experimentezi mai multe senzații în același timp, cu atât mai ușor este să te conectezi cu corpul tău. Pune-ți la încercare simțurile prin implicarea auzului, văzului, gustului, mirosului și atingerii, toate în același timp. Atunci când creierul este ocupat să asculte, să miroasă, să guste, să vadă și să atingă, este mai ușor să ignore gândurile intruzive sau stresante.”

Cumpără-ți un vibrator nou sau alte jucării sexuale pentru sex solo sau în parteneriat. Și acordă atenție diferitelor tipuri de experiențe care îți fac plăcere sau te incită.

Nu te limita la ceea ce crezi tu că ar trebui să te incite. Acordă-ți permisiunea de a explora fantezii și materiale erotice pentru a descoperi la ce răspunde corpul tău”, spune Balestrieri. Nu te judeca. Fanteziile sunt doar fantezii și nu spun nimic despre tine ca persoană. Adesea, fanteziile ne oferă o experiență emoțională sau senzorială pe care nu o putem (și poate că nici nu ne dorim) trăi în viața reală. Gândește-te la sex ca la un joc și lasă-te purtată de emoție.”

Caută ajutor profesional

Dacă ești îngrijorată de incapacitatea ta de a ajunge la orgasm, poți solicita și ajutor profesional. În primul rând, mergi la un specialist în medicină sexuală pentru a te asigura că nu se întâmplă nimic fizic: probleme hormonale, dureri pelviene, probleme ale țesuturilor”, sfătuiește terapeutul și educatorul sexual Nicoletta Heidegger. Nu sunt ginecologi sau urologi obișnuiți, ci medici cu pregătire specializată în medicina sexuală și în funcționarea sexuală.”

Dacă nu ești diagnosticat cu probleme medicale, următorul pas este să consulți un sexolog sau un consilier sexual. Există, de asemenea, o serie de aplicații, cărți și alte resurse care pot fi de ajutor.

În cazul multor alte activități, cum ar fi condusul sau schimbarea unei anvelope, învățăm urmărind tutoriale, citind sau mergând la cursuri. Nu este nicio rușine în faptul că nu vine în mod natural. S-ar putea să ai nevoie de practică, ajutor, instrumente, educație și sprijin, și nu este absolut nimic rău în asta”, ne asigură Heidegger. De asemenea, poate fi util să discuți cu un psiholog despre experiențele sexuale negative pe care le-ai avut în trecut.

Explică-i orice rușine pe care o simți în legătură cu sexul”, sfătuiește Balestrieri. Rușinea este o experiență inhibitoare. Ne face să ne simțim rușinoase și nedemne; este o barieră uriașă în calea orgasmului.”

Ai răbdare

„Primul lucru pe care îl explic clienților mei este că, de obicei, este o călătorie lungă, nu pentru a-i speria, ci pentru a avea așteptări realiste”, avertizează Rankin. Nu există o pastilă magică pentru orgasm. Este adesea o călătorie profundă prin propria sexualitate, răni emoționale, blocaje psihologice, credințe și învățarea de noi abilități.”

Răbdarea este esențială. Pregătește-te să petreci mult timp cu corpul tău și încearcă să rămâi relaxată și optimistă. Concentrează-te pe explorare, pe distracție și pe savurarea senzațiilor de moment.

Rămâi pozitiv și ai răbdare”, te sfătuiește Allison. Nu te descuraja și nu simți că este ceva în neregulă cu tine. Uneori, poate fi vorba pur și simplu de o nouă tehnică de mângâiere sau de un vibrator care te surprinde cu o senzație specială, sau chiar de un nou partener care aduce acel ceva special. Ai răbdare, bucură-te de tine în timp ce explorezi și încerci lucruri noi. Amintește-ți că este o călătorie, nu o cursă.”