• O boală misterioasă care afectează pielea rechinilor de recif din Malaezia a fost descoperită de cercetători.
  • Temperatura mării care continuă să crească ar putea fi cauza bolii.
  • Oamenii de știință au constatat că apa mării a ajuns la 29,5 grade Celsius, cu un grad mai mare față de 1985.

Biologii marini investighează o boală misterioasă care afectează pielea rechinilor de recif cu vârf alb din Malaezia. Cercetătorii au ajuns la concluzia că temperatura ridicată a mării ar putea fi cauza afecțiunii, relatează Sky News.

Denumiți după aripioarele cu terminații albe, rechinii se găsesc de obicei în jurul recifelor în timpul zilei și repezintă o atracție pentru scafandri. Ei devin activi noaptea când vânează pești mici și alte animale.

Mai multe imagini cu rechini ce au leziuni și pete pe cap au fost distribuite masiv pe rețelele sociale. Fotografiile au fost realizate în aprilie de un fotograf în largul insulei Borneo.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

La scurt timp, scafandri de pe insula Sipadan, o destinație renumită pentru scuba diving, și o echipă de experți de la universitatea stat, alături de grupuri guvernamentale și de conservare au început să observe boala de piele la fiecare grup de rechini pe care l-au întâlnit.

În timp ce încercau să descopere ce cauzează boala, echipa a constatat că temperatura suprafeței mării din jurul insulei Sipadan a ajuns la 29,5 grade Celsius în luna mai, cu un grad mai mare față de anul 1985.

„Putem spune cu siguranță că încâlzirea oceanului are un rol în boala care afectează rechinii din Sipadan”, a spus Davies Austin Spiji, unul dintre biologii marini ai grupului de conservare Reef Guardian.

Observațiile experților coincid cu rapoartele privind albirea coralilor din zonă, potrivit doctorului Mohamed Shariff Mohamed Din, profesor în studii acvatice la Universitatea Putra din Malaezia.

„Nu putem ignora faptul că acolo se produc schimbări din cauza temperaturilor crescute”, a spus cercetătorul.