• Moartea unei fete de 14 ani a stârnit indignare în Iran
  • Tatăl adolescentei ar fi ucis-o „din onoare“ după ce tânăra ar fi fugit cu un bărbat de 29 de ani
  • Președintele iranian, Hassan Rouhani, a cerut noi măsuri de protejare a femeilor

Probabil că nu îți vine să crezi, dar chiar și în secolul 21 se mai practică, din păcate, așa-numita „crimă de onoare“. S-a întâmplat în Iran, unde tatăl Rominei Ashrafi ar fi ucis-o cu o secera din fermă, după ce a fugit din casa familiei, din nordul Iranului, cu un bărbat de 29 de ani, după cum a informat agenția de știri semi-oficială Fars, citată de CNN.

Poliția l-a arestat pe tatăl adolescentei, dar moartea lui Ashrafi a creat isterie și indignare în mass-media iraniane. Nu se știe dacă bărbatul în vârstă de 29 de ani va fi acuzat penal.  

Și ONG-urile au reacționat. Amnesty International a condamnat uciderea și a invitat autoritățile să asigure pedeapsa maximă pentru infracțiune: „Solicităm autorităților și parlamentarilor din Iran să pună capăt violenței împotriva femeilor / fetelor și să încadreze la crimă violența în familie. Trebuie să modifice articolul 301 din Codul Penal pentru a asigura răspunderea penală proporțională cu gravitatea infracțiunii, fără a recurge la pedeapsa cu moartea“.  

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului spune că, în prezent, articolul 301 reduce pedeapsa pentru tații implicați în așa-numitele „crime de onoare“.

Președintele Iranului, Hassan Rouhani și-a exprimat „regretul“ pentru moartea lui Ashrafi. În timpul unei întruniri a cabinetului din Teheran, președintele „a dispus studierea și ratificarea accelerate“ a unui proiect de lege care protejează femeile împotriva violenței.