• Cercetătorii au descoperit pentru prima dată sub straturile de gheață din Antarctica o importantă scurgere de metan.
  • Scugerea poate schimba modelul climatic al regiunii.
  • Este vorba despre un gaz cu efect de seră cu un potențial de încălzire globală de 25 de ori mai mare decât dioxidul de carbon.

Pentru prima dată, sub straturile de gheață din Antarctica, oamenii de știință au detectat o scurgere activă de gaz metan – un gaz cu efect de seră cu un potențial de încălzire globală de 25 de ori mai mare decât dioxidul de carbon, care ar putea schimba modelul climatic al regiunii, scrie livescience.com.

Astfel de fenomene au mai fost descoperite anterior în întreaga lume, însă bacteriile care se hrănesc cu metan au făcut ca scăparea lui în atmosferă să fie nesemnificativă pentru climă. Totuși, un studiu recent arată că asta nu se întâmplă și în acest caz. În ceea ce privește scurgerea situată la aproximativ 10 metri sub Marea Ross, în sudul Antarcticii, cercetătorii au descoperit că bacteriile au nevoie de cinci ani pentru a anihila gazul și chiar și după această perioadă nu ar fi consumat în totalitate.

„Întârzierea (în consumul de metan) este cea mai importantă constatare“, a spus autorul studiului, Andrew Thurber, profesor la Universitatea din Oregon, care consideră că: „Astea nu sunt vești bune“.

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

El crede că în acest interval de timp a fost emanat în atmosferă suficient gaz pentru a influența negativ modelele climatice, în sensul încălzirii globale. Află că apele din jurul continentului înghețat pot conține până la 25% din metanul marin al Pământului, iar faptul că depozitele de gaze cu efect de seră din Antarctica interacționează cu oceanul și atmosfera ar putea avea implicații uriașe în ceea ce privește evoluția schimbărilor climatice.