• «Sindromul Sthendal» a fost identificat pentru prima dată se scriitorul francez în vizita la Florența.
  • Japonezi care vizitează Parisul suferă de « Paris shôkôgun » și poate provoca retragere, agitație frenetică și oboseală.
  • Sindromul India provoacă occidentalilor halucinații sau iluzii psihotice în fața sacrului.

Apare o nouă „boală” printre călătorii moderni. Un număr tot mai mare de oameni se confruntă cu stări psihologice pe cât de confuze, pe atât de puțin cunoscute, cauzate de „sindromul călătorului”.

Ce este? O tulburare psihologică cel mai adesea legată de un sentiment de uimire sau de dezamăgire enormă atunci când vizitezi un oraș sau o țară străină și poate fi mai mult sau mai puțin intens în funcție de persoană.

Cum se manifestă acest sindrom?

Fie că este vorba de sindromul Paris, în care strălucirea capitalei franceze deconcertează vizitatorii japonezi până la pierderea cunoștinței, sau de sindromul Ierusalimului, care ii împinge pe unii pelerini la exaltare mistică extremă, aceste patologii relevă fragilitatea spiritului uman în fața ciocnirii culturilor.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

În Florența de exemplu, capodoperele artistice atrag milioane de vizitatori în fiecare an. Unii oameni, mai sensibili decât alții, se pot simți rău și ajung să-și piardă mințile. Psihologii și psihanaliștii îl numesc „sindromul Stendhal”, în onoarea scriitorului francez care a descris pentru prima dată această senzație de amețeală după ce a stat în orașul toscan.

Când a fost recunoscut însă în mod oficial acest sindrom?

A fost identificat medical la sfârșitul anilor 1980 de psihiatrul și psihanalistul italian Graziella Magherini care a observat aproximativ o sută de cazuri în zece ani. O alta afecțiune poartă numele de sindromul Paris (sau „Pari shôkôgun”), a apărut în anii 1980 și se spune că își are originea în viziunea fanteziată a Parisului și a locuitorilor săi, hrănită mai bine de un secol, sub epoca Meiji.

Se referă doar la locuitorii Țării Soarelui Răsare și poate provoca retragere, agitație frenetică și oboseală.

Și Europa nu este singura care poate da acest sindrom?

Descoperirea Indiei provoacă un șoc emoțional pentru occidentali. Frumusețile izbitoare ale peisajelor nu pot ascunde zgomotul perpetuu al agitației urbane și omniprezența morții și a sacrului. E posibil ca, după o prezență îndelungată, să pierzi treptat contactul cu realitatea, să fii depășit de halucinații sau iluzii psihotice în fața sacrului.

Cel mai bun remediu este repatrierea imediată a tinerilor care suferă de această boală.

Și să nu uităm sindromul Ierusalim, care poate provoca valuri mistice chiar și pentru vizitatorul lipsit de religiozitate.

Există un spital psihiatric care are grijă de cei care suferă de aceste tulburări, la cinci kilometri de orașul sfânt. Acest simptom a fost diagnosticat în 1993 de fostul director al spitalului, Yair Bar-El. Aproximativ cincizeci de pacienți sunt internați acolo în fiecare an.

Citește și