• Cercetătorii au descoperit un nou tip de fluture.
  • Specia, care este foarte rară, are aripi portocalii și ochii întunecați.
  • Fluturele poartă numele unui personaj celebru de film.

Oamenii de știință au numit un nou grup de fluturi după personajul Sauron din „Stăpânul inelelor”, scrie CNN. Experții au ales să denumească specia în felul acesta, deoarece inelele negre de pe aripile portocalii ale insectei le aminteau de ochiul atotvăzător al personajului.

Muzeul de Istorie Naturală din Londra speră ca acest nume neobișnuit să atragă atenția asupra speciei și să contribuie la intensificarea cercetărilor. „Saurona triangular” și „Saurona aurigera” sunt primii membri ai grupului, dar ele așteaptă ca multe alte specii să li se alăture. Numele a fost ales de Blanca Heurtas, curator de fluturi la muzeu, membru în cadrul unei echipe internaționale, care a descris noul gen într-un articol publicat în revista științifică Systematic Entomology.

Un grup de 30 de oameni de știință din întreaga lume a petrecut un deceniu studiind specii de fluturi. Experții au analizat peste 400 de tipuri diferite de fluturi și au folosit știința ADN pentru a identifica diferențele dintre ele la nivel genetic, cât și la aspect.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Saurona triangula” și „Saurona aurigera” nu sunt primele creaturi care poartă numele lui Sauron. Un gândac de bălegar, o broască și un dinozaur au fost numiți după conducătorul din Mordor. De asemenea, echipa a descoperit un alt gen de fluture, pe care Huertas l-a numit Argenteria, ceea ce înseamnă mină de „argint”, datorită solzilor argintii de pe aripi.

Utilizarea numelor personajelor în domeniul științei este acum o practică obișnuită. De exemplu, „Ochiul lui Sauron” a fost folosit ca poreclă pentru mai multe obiecte astronomice, inclusiv pentru galaxii îndepărtate, dar și pentru sistemul stelar HR 4796A, și a fost utilizat chiar și pentru a denumi un vulcan submarin antic descoperit lângă Insula Crăciunului din Oceanul Indian.