- În timpul unei pauze la o lucrare de doctorat, doi cercetători universitari în domeniul balenelor au trăit cel mai emoționant moment din viața lor.
- Cynthia Barile, o doctorandă din Galway, Irlanda, se afla la o conferință în Cape Town, Africa de Sud, la începutul acestei luni, când, împreună cu o prietenă, a decis să ia o pauză și să meargă să vadă balenele.
- Pe Twitter, Barile a scris despre incident: „Să văd o balenă dând naștere pentru prima dată, nimic în viața mea nu m-a făcut să mă simt atât de norocoasă”.
În timpul unei pauze la o lucrare de doctorat, doi cercetători universitari în domeniul balenelor au trăit cel mai emoționant moment din viața lor.
Advertisment
Cynthia Barile, o doctorandă din Galway, Irlanda, se afla la o conferință în Cape Town, Africa de Sud, la începutul acestei luni, când, împreună cu o prietenă, a decis să ia o pauză și să meargă să vadă balenele.
Pe Twitter, Barile a scris despre incident: „Să văd o balenă dând naștere pentru prima dată, nimic în viața mea nu m-a făcut să mă simt atât de norocoasă”.
Recomandări
Ea s-a urcat la bordul vasului Hermanus, condus de Southern Right Charters, care a plecat din New Harbor, pe coasta Cape Whale din Africa de Sud. În timp ce se afla la bord, Barile observă o balenă plutind lin din sud aproape de suprafață, iar apoi au apărut două.
Southern Right Charters a postat nașterea și pe pagina lor de Facebook.
Barille se ocupă de bioacustică și de cetaceele care se scufundă la mare adâncime (grupul de mamifere care include balenele, delfinii și marsuinii), așa că șansa de a asista la o naștere în direct este deosebit de specială pentru ea.
Sezonul de vârf pentru observarea balenelor în largul coastei Capului Balenei se desfășoară din iunie până în decembrie, iar sezonul de naștere al balenei netede din sud se desfășoară de obicei din iunie până în august, potrivit site-ului South Africa Tourism. Când se nasc, micile balene cântăresc între 1 000 și 1 500 kg) și au o lungime de cinci până la șase metri.
Balenele netede sudice și-au câștigat numele pentru că, din punct de vedere istoric, erau animalele preferate pentru vânătoare, deoarece înoată de obicei aproape de suprafață, potrivit The MarineBio Conservation Society.
Din acest motiv au fost vânate în mod activ, iar înainte ca vânătoarea să fie interzisă în 1935, mai puțin de 300 de astfel de balene au rămas în sălbăticie.
În prezent, acestea sunt încă considerate pe cale de dispariție.