• Ligia, preşedintele unei asociaţii de proprietari din Craiova, a montat camere de supraveghere în bloc
  • Veronica nu vede utilitatea camerelor de supraveghere
  • Avocaţii spun că poţi monta camere de supraveghere în bloc doar în anumite locuri, altfel încalci GDRP

De mai bine de un an de zile, Ligia Noferi este “ochiul” proprietarilor de apartamente din opt blocuri din centrul Craiovei. Este preşedintele asociaţiei şi a decis să monteze camere de supraveghere peste tot. Spune că în zonă sunt mulţi drogaţi şi au loc chiar bătăi. Iar poliţia se foloseşte de aceste imagini în anchete.

Veronica locuieşte la bloc, dar nu vede utilitatea camerelor de supraveghere. Un argument este şi faptul că în blocul vecin un hoţ a fost filmat, dar tot neprins a rămas. În plus, vecinii sunt oricum “cu ochii pe tine”. Iar avocaţii îi dau dreptate: camerele de supraveghere nu trebuie să încalce intimitatea celor filmaţi.În plus, toată lumea trebuie avertizată că este filmată şi trebuie informată în ce scop sunt folosite imaginile, considerate cu caracter personal. Dacă nu respectă aceste reguli impuse de legislaţie, cei care montează camere pot fi amendaţi.

„Şi ce vedeţi? Dacă are cameră, el tot intră. Care e…tâmpit, fură”, spune locatara Veronica Dumitru, arătând cu mâna spre mai multe imagini cu un posibil hoţ.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Sigur că aceste imagini pot fi folositoare. Pot constitui probe în cadrul dosarului penal, în cadrul procesului penal. Persoana respective ar putea fi identificată, de exemplu, chiar şi după obiectele vestimentare”, susţine, însă, Cosmin Grădinaru, purtător de cuvânt IPJ Dolj .

„Holul este un spaţiu public, dar, cum spuneam, de la caz la caz se va stabili în ce măsură ar fi necesară o cameră care să supravegheze doar intrarea în bloc şi plus de aceasta să mai fie necesare şi alte camere”, explică avocatul Bogdan Ţene.