• Oana Gheorghiu: „Trebuie să ajungem să avem un pact pe sănătate. Toată lumea să înțeleagă că nu mai putem face lucrurile de mântuială”
  • Carmen Uscatu: „Nu este suficient să se schimbe omul din capul unei structuri, este nevoie să se schimbe acolo și mentalitatea și abordarea”
  • Carmen Uscatu îți spune pe cine ar lua la masa de Crăciun: „Aș aduce un copil și părintele lui care care poate s-au tratat, într-un spital, într-o secție de oncologie și un ministru sau pe primarul orașului respectiv”

„Ochii pe mine! ”, cu Vlad Craioveanu – invitate luni seara la Aleph News – Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, fondatoare „Dăruieşte Viaţă” și tenismena Ana Bogdan.

Dăruire, solidaritate, viață, implicare. Sunt cuvintele cheie în jurul cărora se desfășoară viața Oanei Gheorghiu și a lui Carmen Uscatu, invitatele lui Vlad Craioveanu.

Povestea ,,binomului” din sănătatea românească a început cu o dorință disperată de a ajuta și a ajuns până la a construi, la propriu, un spital pentru copiii bolnavi de cancer.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cum sărbătorile inspiră și te provoacă să intri în minunata lume a binelui, Carmen și Oana îți propun să te alături campaniei lor și să încerci să salvezi o viață. Până acum, 350.000 de persoane fizice şi 4000 de companii au donat pentru realizarea acestui proiect.

2020, anul provocărilor! – O. Gheorghiu: „Am înțeles că putem mai mult decât credem că putem”

Oana Gheorghiu mărturisește că anul 2020 a fost un an greu pentru toată lumea. Un an intens, cu provocări și multă muncă, dar care ne-a dat poate cele mai importante lecții de viață.

Carmen Uscatu îți vorbește despre procedura prin care companiile pot dona cei 20% din impozitul pe profit pentru ,,Dăruiește viață.”

,,Da, companiile pot să facă acest lucru fără să le coste nimic. Ba da, două minute din viață cât să completeze online contractul de sponsorizare. (…) Cu acest contract ei își deduc când plătesc următorul impozit suma pe care au achitat-o prin sponsorizare la Dăruiește viață. Din 2004 este 20% din impozitul pe profit. Și persoanele fizice acum în decembrie pot să intre pe daruiesteviața.ro unde găsesc cadouri cu rost. ”

Oana Gheorghiu: „Spitalul din Piatra Neamț are nevoie de o terapie intensivă”

Cât despre bucuria venirii sărbătorilor, Oana și Carmen, fondatoarele ,,Dăruiește viață”, susțin că cea mai mare bucurie ar fi să se strângă banii necesari pentru a-i ajuta pe cei care au cu adevărat nevoie.

Invitatele lui Vlad Craioveanu au învățat că nu este suficient doar să visezi. Lucrurile se îndeplinesc atunci când le pui în mișcare, când muncești cu adevărat pentru ceea ce-și dorești.

Pentru Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu povestea continuă și vorbesc deja despre un nou proiect: o nouă terapie intensivă la spitalul de la Piatra Neamț.

,,Avem deja proiectul de la Piatra Neamț. Piatra Neamț are nevoie de o terapie intensivă și pentru că nu se va putea face rapid în spital,va trebui construită una facută de noi în afara spitalului, care poate fi folosită 5 ani, poate și 10 ani, dacă este bine întreținută. Așa că, 8826 cu mesajul Neamț și companiile din zona Moldovei. Împreună pentru Moldova, acesta este sloganul nostru pentru acest spital”, susține Oana Gheorghiu.

Pe cine ar invita Carmen Uscatu la masa de Crăciun

,,Aș lua două persoane. Aș aduce un copil și părintele lui care care poate s-a tratat, într-un spital, într-o secție de oncologie și un ministru sau pe primarul orașului respectiv. Cred că trebuie să fim cu picioarele pe pământ atunci când ajungem într-o  funcție importantă și să ne uităm pentru cine muncim.”

O. Gheorghiu: „Să inventariem sistemul acesta, cu bune, cu rele…”

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu cunosc poate mai bine decât oricine hibele și carențele din sistemul medical românesc, unde multe idei rămân blocate în birocrație și incompetență.

Tocmai de aceea, Oana Gheorghiu îți dezvăluie ce așteptări are de la noul ministrul al Sănătății, oricare va fi el.

,,Avem liste lungi cu ceea ce ar trebui să facă. În primul rând, trebuie să ne spună adevărul, pentru că de foarte mulți ani noi ne prefacem că spunem adevărul. Trebuie să știm de unde pornim. Să inventariem sistemul asta, cu bune, cu rele. Este nevoie pentru noi, pentru pacienți, pentru personalul medical. Am vorbim zilele cu un medic care ne-a spus că personalul medical din zona Covid este epuizat, este terminat, este fără resurse. Trebuie găsită o soluție prin care oamenii acestia sa fie ajutați. (…) Ministrul care vine are foarte multe lucruri de făcut. Trebuie să ne oprim sa cârpim și trebuie să începem să facem lucrurile bine.”

La rândul său, Oana Uscatu îți spune cum crede că va fi, de acum înainte, colaborarea cu Primăria Capitalei, respectiv cu noul primar, Nicușor Dan.

,,Nu este suficient să se schimbe omul din capul unei structuri, este nevoie să se schimbe acolo și mentalitatea și abordarea. Lucrurile se schimbă dacă fiecare pune osul la schimbare.”

Tragedia de la Piatra Neamț. Tragedia de Colectiv. Cea de la Maternitatea Giulești. Câte vieți mai trebuie să fie sacrificate în România pe altarul incompetenței?

,,Multe vieți mai trebuie sacrificate. Dacă mergem pe cârpeli, așa va fi. Gândiți-vă că toate spitalele astea sunt foarte vechi. Viitorul Guvern și viitorul ministru sper ca vor sta 4 ani. Pentru că dacă se schimbă mereu nu are ce să facă… (…)  Trebuie să aibă timp. Trebuie să ajungem să avem un pact pe sănătate. Toată lumea să înțeleagă că nu mai putem face lucrurile de mântuială.”