OMS: 22% dintre copiii români cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani suferă de sevraj psihologic când nu au telefon. Care sunt consecințele psihologice ale acestei dependențe

Cât de dependent ești de telefonul tău mobil? Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că 22% dintre copiii români cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani suferă de sevraj psihologic când nu au telefon. De asemenea, România este pe primul loc în lume în consumul problematic de social media, iar consecințele sunt grave: anxietate, insomnii și dificultăți în gestionarea vieții de zi cu zi.


Care sunt consecințele psihologice ale acestei dependențe

„Irascibilitate, lipsa de autocontrol, enervare extrem de ușoară cauzată de orice atitudine percepută greșit, lipsa de răbdare în orice discuție dintre adult și copil, consumul exagerat de zahăr, consumul excesiv de conținut digital, o atitudine negativă față de învățare, precum și o perspectivă generală negativă față de tot ceea ce înseamnă familia sau responsabilitățile. Acestea sunt semne frecvente care indică o problemă”, spune Radu Leca, psiholog.

Radu Leca: „În momentul în care discuți cu minorul, acesta poate manifesta simptome de sevraj. Va nega problema și va spune: «Nu e adevărat, greșești! Pot controla situația!» – exact ca un dependent de alcool care refuză să recunoască dependența și susține că poate gestiona problema singur, fără ajutor.

Întreruperea accesului la internet sau limitarea activităților pe rețelele sociale poate declanșa episoade de furie intensă, la care părintele trebuie să fie pregătit să facă față. În astfel de situații, intervenția unui psiholog este esențială, atât pentru copil, cât și pentru familie. De aceea, se recomandă terapie de familie, în care toți membrii să fie implicați. Rezultatele unei astfel de abordări sunt, de obicei, foarte bune”, explică Radu Leca.

Exit mobile version