Orașele „inteligente”. Ce este unul și care sunt în top

  • Istoria ”orașului inteligent” începe în Cleveland (SUA), unde în 1914 este instalat primul semafor electric din lume
  • Termenul ”smart city” își are originea în conceptul ”smart growth”
  • În UE, problematica ”smart city” este atinsă prima dată prin 2007

Smart city este orașul care oferă inovare tehnologică pentru a crește calitatea vieții. În 2012 apare primul top mondial al orașelor smart.

Smart city nu e un concept deloc nou. Are deja 116 ani. Cam cât a durat Războiul de 100 de ani.

Istoria ”orașului inteligent” începe în 1914. În Statele Unite, în Cleveland. Practic, ideea de smart city a plecat după ce americanii au instalat primul semafor electric din lume. Doar că acest concept nu a purtat și un nume.

Abia la sfârșitul anilor `90 am început să folosim termenul de smart growth, din care a derivat conceptul de smart city. Un oraș inteligent trebuie să îmbine tehnologia cu inovația pentru a crește calitatea vieții celor care locuiesc acolo.

Grațian Mihăilescu, fondator UrbanizeHub: „Faptul că pui internet în centru sau folosești niște senzori și o aplicație prin care faci niște lucruri smart nu e îndeajuns. Un smart city este un oraș care oferă cetățenilor calitatea vieții. Și aici vorbim de la administrație eficientă, vorbim de la deschidere din partea administrației și colaborare cu alți stakeholders, vorbim de la orașe verzi, vorbim de la transport urban sustenabil.”

În 2020, cel mai smart oraș din lume rămâne Londra. Pentru al treilea an consecutiv. Al doilea oraș inteligent din lume este New York, urmat de Paris, Tokyo și Reykjavik.

Orașele din România alocă pentru proiectele ”smart city” mai puțin de 2% din banii necesari. Ceea ce înseamnă 16 milioane de euro. Grosul banilor pentru dezvoltarea orașului inteligent în România, adică 881 de milioane de euro, vine din fonduri europene.

TOP ORAȘE SMART ÎN 2020

  1. Londra, Marea Britanie
  2. New York, SUA
  3. Paris, Franța
  4. Tokyo, Japonia
  5. Reykjavik, Islanda