Asociaţia Mozaiq, o organizaţie LGBT, acuză STB de homofobie pentru că nu i-a mai închiriat un tramvai, invocând o defecţiune: „Credem că această întâmplare nu a fost o eroare logistică sau de comunicare, ci a fost o decizie conştientă de a refuza serviciul unei asociaţii LGBT”.

Asociaţia Mozaiq, organizaţie comunitară a persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender) a organizat o serie de evenimente dedicate comunităţii LGBT cu ocazia Săptămânii Pride din Bucureşti (Bucharest Pride 2021) în perioada 6-15 august.

„Pe data de 14 august, Mozaiq urma să organizeze un eveniment desfăşurat într-un tramvai, numit <Tramvaiul Rainbow.>”, închiriat prin serviciul Societăţii de Transport Bucureşti STB S.A., <Bucharest Events Tram>. Contractul de închiriere al mijlocului de transport a fost semnat de către Asociaţia Mozaiq LGBT în data de 10 august 2021, urmând a fi semnat de o serie de directori şi responsabili din partea Societăţii de Transport Bucureşti. În procesul de semnare de către STB, pe data de 12 august 2021, am fost anunţaţi că tramvaiul s-a defectat şi că ni se va revoca serviciul de închiriere. Înţelegem că tramvaiul trebuie să fi fost funcţional la data semnării contractului de către Asociaţia Mozaiq, însă la momentul semnării contractului de către STB, acesta a devenit brusc nefuncţional. Credem că această întâmplare nu a fost o eroare logistică sau de comunicare, ci a fost o decizie conştientă a conducerii STB de a anula contractul şi de a refuza serviciul unei asociaţii LGBT”, potrivit unui comunicat de presă.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Reprezentanţii Mozaiq au cerut celor de la STB detaliile specifice ale defecţiunii tehnice invocate, traseul exact al tramvaiului „Cofetărie” cu numărul de inventar 2008, când a avut loc defecţiunea tehnică, dacă această defecţiune poate fi remediată până la data evenimentului amintit, precum şi posibilitatea înlocuirii garniturii defecte cu o alta.

„La această solicitare Mozaiq nu a primit niciun răspuns momentan. Considerăm că anularea evenimentului <Tramvaiul Rainbow> de către STB reprezintă un abuz şi o discriminare făţişă din partea STB S.A. şi solicităm conducerii acestei instituţii aprobarea evenimentului <Tramvaiul Rainbow>, eventual cu o altă garnitură funcţională, ori „<pararea> imediată a vehiculului defectat, arată reprezentanţii ONGului..

„La 20 de ani de la dezincriminarea homosexualităţii vedem că persoanele LGBT sunt în continuare excluse, marginalizate şi discriminate de la diverse servicii publice. Este inadmisibil, iar MozaiQ nu va tăcea, pentru că e de datoria noastră să ne cerem drepturile. Tocmai de aceea vom ieşi în stradă să protestăm împotriva homofobiei conducerii STB vineri, ora 12, la sediul STB de pe B-dul Dinicu Golescu nr. 1, Sector 1, Bucureşti. Nu ne lăsăm călcaţi în picioare!” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ.

„Solicităm Primarului General Nicuşor Dan să intervină pentru a rezolva această situaţie inacceptabilă de discriminare făţişă împotriva comunităţii LGBT. Reamintesc că toată această situaţie apare în contextul dificultăţilor de negociere cu Primăria Municipiului Bucureşti pentru aprobarea marşului Bucharest Pride” a declarat Ioana Dumitrescu, vicepreşedintă MozaiQ.

Reprezentanţii Mozaiq afirmă că se confruntă cu cazuri de homofobie şi transfobie în foarte multe instituţii publice sau private din România şi că refuzul unui serviciu în bază discriminatorie este pedepsit prin lege.