- Meditaţia se număra printre cele mai simple tehnici de relaxare şi este utilă în situaţii diverse.
- Această practică simplă te poate ajuta să reduci stresul, să te odihneşti mai bine, dar şi să te cunoşti mai bine.
- Ritmul alert al vieţii de zi cu zi şi numărul mare de taskuri şi lucruri ce necesită atenţie din partea ta pot duce la scăderea capacităţii de concentrare.
În era în care totul este la un click distanţă, haosul se poate instala rapid. De la taskuri ce par să nu se mai termine şi până la mesaje sau emailuri urgente, nenumăraţi factori de stres îţi pot afecta viaţa de zi cu zi. De aceea, merita să investeşti timp şi energie în activităţi şi obiceiuri ce te ajuta să te relaxezi, să te ancorezi în prezent şi să te bucuri de lucruri pe gustul tău.
Advertisment
Meditaţia se număra printre cele mai simple tehnici de relaxare şi este utilă în situaţii diverse. Această practică simplă te poate ajuta să reduci stresul, să te odihneşti mai bine, dar şi să te cunoşti mai bine.
Dacă ţi-am trezit curiozitatea, descoperă mai jos 4 motive să începi să meditezi:
Recomandări
Mai puţin stres
Stresul este unul dintre cei mai mari inamici ai sănătăţii şi poate contribui la apariţia mai multor afecţiuni, de la anxietate şi până la probleme digestive. Dacă ai nevoie de un aliat în lupta împotriva stresului, merita să dai o şansă meditaţiei. Această practică te ajuta să aduci atenţia asupra propriei respiraţii şi a momentului prezent, dar şi să elimini încetul cu încetul gândurile negative. Avantajul ei este că nu implică schimbări drastice în dieta, suplimente alimentare sau costuri ridicate. Este 100% gratuit şi nu îţi va consuma prea mult timp.
Mai multă productivitate
Ritmul alert al vieţii de zi cu zi şi numărul mare de taskuri şi lucruri ce necesită atenţie din partea ta pot duce la scăderea capacităţii de concentrare. Când te simţi copleşit/a de faptul că trebuie să îţi împarţi atenţia în zeci de direcţii, meditaţia îţi poate veni în ajutor.
Tehnicile de meditaţie implică eliminarea gândurilor nesfârşite cu un focus pe respiraţie şi momentul prezent. Acest lucru poate duce la îmbunătăţirea capacităţii de concentrare şi nivelului de productivitate, mai ales dacă transformi meditaţia într-un obicei. Priveşte meditaţia ca pe o pauză pentru mintea ta, atât de necesară într-o lume plină de haos şi agitaţie.
Un somn mai liniştit
Când mintea ta este suprasolicitata, e posibil să nu ai parte întotdeauna de un somn odihnitor. Totuşi, somnul de calitate rămâne esenţial pentru sănătatea corpului şi a minţii. De aceea, e o idee bună să acorzi importanţă igienei somnului şi să iei măsuri când simți că nu te odihneşti corespunzător.
Meditaţia te poate ajuta să îţi relaxezi mintea şi corpul înainte de culcare, astfel încât să te bucuri de un somn profund şi să adormi mai uşor.
Bineînţeles, este absolut necesar să ceri sfatul medicului când te confrunţi cu insomnii sau probleme cu somnul, deoarece acestea pot fi cauzate de afecţiuni medicale, nu doar de stres.
Ancorare în prezent
Când trăieşti în trecut sau îţi faci prea multe griji legate de viitor, pierzi în vedere un lucru esenţial: prezentul. Viaţa nu se întâmplă întotdeauna în trecut sau în viitor, ci de cele mai multe ori se întâmplă aici şi acum: în prezent. Meditaţia te învaţă se te ancorezi în prezent, să te bucuri de fiecare clipă şi să apreciezi mai mult lucrurile mici.
Bonus: Cum să îţi creezi un spaţiu pentru relaxare
Un colţişor de relaxare acasă te poate ajuta să îţi desfăşori activităţile preferate fără distrageri, fie că e vorba de hobbyuri, fie că e vorba de meditaţie. Poţi să meditezi oriunde, însă un loc confortabil şi liniştit este întotdeauna de preferat. Din fericire, poţi să-ţi creezi un astfel de spaţiu acasă, foarte uşor:
- Alege o cameră. Poţi să îţi creezi propriul spaţiu de relaxare atât în living, cât şi în dormitor, bucătărie sau într-o cameră liberă. E de preferat să te îndrepţi către spaţiul cel mai liniştit, unde nu te pot deranja alte persoane, televizorul şi gălăgia de afară.
- Aşează-te comod. Poţi să meditezi comod pe un fotoliu sau scaun, dar şi pe canapea, în pat sau pe jos. Dacă nu vrei să ocupi spaţiu, alege un covor pentru living pufos şi comod, care să îţi fie de folos când meditezi. Un covor pentru living cu fir gros sau blană artificială poate să devină un loc confortabil unde te aşezi să meditezi. În plus, covoarele pentru living au preţuri prietenoase, ce pornesc de la câteva zeci de lei. În afară de covor pentru living, mai poţi opta şi pentru un covor de bucătărie de dimensiuni mici, o pernă de podea, o saltea de neopren sau o mochetă pufoasă.
- Păstrează obiectele esenţiale la îndemână. Că te relaxezi cum se cuvine, poţi păstra la îndemână în colţişorul tău de relaxare o pereche de dopuri de urechi, căşti, o boxă smart pentru a asculta muzică sau o carte.
O tehnică de mindfulness ce îţi poate aduce o mulţime de beneficii, meditaţia merita un loc pe lista ta de TO DO. Nu te costă nimic şi îţi poate fi de folos în gestionarea stresului, creşterea capacităţii de concentrare şi eliminarea gândurilor negative.
Citește și
- Ce vezi azi? Un thriller psihologic, la Teatrelli. Astăzi are loc premiera spectacolului „Orfani”, în regia Laurei Ducu
- Agenția Spațială Europeană face eclipsă artificială de soare
- O statuie care îl înfățișează pe Donald Trump dezbrăcat a fost expusă lângă Las Vegas. Republicanii o numesc „deplorabilă”
Partenerii noștri