• INS: Circa 100.000 de români se mută anual de la oraşe la sate
  • INS: 43,6% din populaţia României trăieşte în mediul rural
  • Pandemia a făcut din mutatul la țară un trend în România

Satului românesc i se mai dă o șansă. Datele INS din anii trecuţi arată că circa 100.000 de români se mută anual de la oraşe la sate. Un trend accelarat de pandemie. Care i-a forţat pe corporatişti să părăsească birourile şi să treacă la munca de acasă.

Andy Hertz a inițiat proiectul „Mutat la țară” în februarie 2017. Astăzi, comunitatea adunată pe Facebook numără peste 128.000 de membri. Iar peste 123.000 au fost activi în ultimele 60 de zile.

Despre cum e trecerea de la oraș la țară au vorbit Felix Drăghici și Costi Mocanu cu Daddy Cool. Sau Robert Diaconeasa, așa cum se numește în buletin. Un vlogger de parenting, care a hotărât să dea viața de la oraș pe Ileana, un sat din județul Călărași.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Robert Diaconeasa: „Încă suntem la partea de mutare. Tranziția a fost simplă, eu și familia căutam să fim înconjurați de natură. Soția mea a crescut la sat.”

„Mereu am fost atras de natură. Decizia pentru noi a venit natural. Cel mai important barometru sunt copiii, care sunt foarte fericiți. Ne-am mutat de la 1 semptembrie la 45 de km de București, nu departe de locul în care avem activititățile dar suficient de departe să respirăm aer curat. Vedem găinile și oile cum trec prin fața porții.”

„Văd fenomenul asta întâmplându-se în țară. Lânga casa noastră stă o pereche de prieteni. Ei sunt motivul pentru care ne-am mutat. În Ileana, unde suntem noi, nu sunt foarte mulți tineri. Eu cred că oamenii aleg să se îndeparteze de poluare, mai ales când au posibilitatea să lucreze de acasă.”