Părinte şi angajat full time. Cu cine îți lași copilul după starea de urgenţă?

  • Studiile arată că părinţii şcolarilor îşi vor lăsa copiii în grija bunicilor
  • Ca părinte, ai mai putea apela la o bonă sau la negocierea programului
  • Legea îți dă voia, ca părinte, să ceri zile libere de la angajator

Ca părinte, știi pe propria piele ce înseamnă perioada de stare de urgență pentru tine, angajat, și pentru copilul tău. Mai mult de jumătate dintre părinţi au avut grijă de copiii lor. Poate vei fi nevoit să o faci în continuare, chiar dacă după 15 mai trebuie să te întorci la job.

Uite mărturia Ancăi, unul dintre părinţii care se confruntă cu această situaţie: „Dacă vreau bonă, o bună parte din salariu, va fi cheltuită în acest scop. Grădiniţele şi şcolile de vară sunt închise“.

„Pentru un program full time, 8 ore, 5 zile pe săptămână, oferta era undeva între 2.500 şi 3.000 de lei net“, spune Antoaneta Istrate, manager la o agenţie de recrutare de servicii bone/menaj.

Totuși, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie spune că o cincime dintre părinţii de şcolari vor lăsa copiii în grija bunicilor după ce se vor întoarce la job. Pentru Anca, nici opţiunea asta nu e posibilă: „Bunicii copilului au peste 65 de ani şi au diverse boli şi sunt la 700 de km depărtare“. Dacă și tu ești în situaţia Ancăi, trebuie să ştii că există o lege care îţi dă voie să ceri zile libere plătite de la angajatorul tău, până pe 12 iunie, pentru a avea grijă de copil. Poți face asta dacă jobul nu îţi permite să lucrezi de acasă.

Sursă foto: Profimedia