• Sir Paul McCartney, fost membru al formației The Beatles, și fiicele sale, Stella și Marry, fondatorii campaniei Meat-Free Monday (Lunea fără carne), s-au alăturat unei mișcări prin care peștele, carnea și lactatele să nu mai fie obligatorii în planul de mese al școlilor din Anglia.
  • Aceștiau au scris o scrisoare destinată Ministrului Educației, în care argumentează introducerea mâncărurilor vegane în meniurile școlilor.
  • Scrisoarea este susținută de Greenpeace, Societatea Regală pentru Sănătate Publică, dar și de PETA.

Familia McCartney își dorește ca elevii să poată alege mâncare vegană din meniurile școlilor, relatează The Guardian.

În urma unei consultări cu National Food Strategy, considerat un punct de reper în sistemul alimentar al Marii Britanii, Sir Paul McCartney și fiicele sale i-au scris o scrisoare Ministrului Educației, Gavin Williamson, prin care își exprimă grija față de alimentația copiilor.

Strategia reprezintă o oportunitate de a schimba Standardele Alimentare Școlare și de a le înlocui cu repere și sfaturi de nutriție „care permit școlilor să fie mult mai flexibile”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Nimeni nu are nevoie să mănânce carne, așa că nu ar trebui să fie obligatorie în mesele din școli. Este momentul ca Standardele Alimentare Școlare să fie revizuite pentru a ajuta planeta, pentru a ocroti animalele și pentru a promova alimentația sănătoasă”, a declarat Sir Paul McCartney.

Campania ce are ca scop schimbarea standardelor învechite este condusă de PETA. Liderii organizației fac trimitere către un studiu din 2019, care a dezvăluit faptul că 70% dintre copiii britanici își doresc mai multe feluri de mâncare vegană în meniurile din școli.

„Având în vedere că lumea se confruntă cu o criză de sănătate, dar și cu una climatică, a alege să fii vegan reprezintă unul dintre cele mai bune lucruri pe care tinerii le pot face pentru animale, pentru planetă, dar și pentru sănătatea lor”, a declarat PETA.

Scrisoarea trimisă către Ministrul Educației a fost susținută și de asociația Greenpeace și Societatea Regală pentru Sănătate Publică. Aceștia au declarat că „Atâta vreme cât standardele nutriționale sunt atinse, furnizorii de mâncare pentru școli ar trebui să aibă libertatea de a decide dacă vor să includă carne și lactate în meniurile lor”.

În școlile britanice, în acest moment, lactatele ar trebui să fie servite în fiecare zi, iar carnea și alimentele pe bază de carne de pasăre ar trebui să fie servite de trei ori pe săptămână sau mai mult. Proteinele destinate vegetarienilor, altele decât din produsele lactate, ar trebui să fie servite de cel puțin trei ori pe săptămână, iar peștele gras cel puțin o dată la trei săptămâni.

Bridget Benelam, purtător de cuvânt pentru Fundația de Nutriție a Marii Britanii, a declarat că este vital ca școlile să ofere mese nutritive: „Deși reprezintă o provocare, este posibilă ideea de a realiza meniuri fără produse animale, care să le ofere copiilor toți nutrienții de care au nevoie pentru a crește și pentru a fi sănătoși.

De asemenea, sunt multe aspecte pozitive în a adopta o dietă bazată mai mult pe plante. Totuși, este important să luăm în considerare faptul că lactatele, carnea și peștele sunt sursele pentru acele vitamine și minerale importante, cum ar fi vitamina B12, calciul, fierul, zincul. Așadar, ar fi nevoie de ghidaj în ceea ce privește alternativele bazate pe plante care pot oferi aceste vitamine în cantitățile adecvate.”