• Închiderea bruscă a obiectivelor turistice din Italia le-a tăiat ghizilor câştigurile
  • Zeci de români care făceau tururi cu turiştii nu mai au din ce trăi
  • Niciun ghid turistic nu primeşte ajutor de la statul italian dacă nu plăteşte impozitele de anul trecut

Pentru Maria Tănasă, ghid turistic la Roma, luna martie a fost un coşmar. Nimeni nu a mai plecat în călătorie, toate rezervările s-au anulat. 8 martie, când Italia a intrat în carantină totală a fost, pentru ea, ca o cădere a Bursei. Le-a restituit clienţilor banii plătiţi în avans şi a aşteptat vremuri mai bune. Maria este unul dintre cei 23 de ghizi români autorizaţi de Regiunea Lazio să îţi povestească 2000 de ani de istorie în două ore.

În Italia sunt zeci de ghizi turistici vorbitori de limbă română care câştigau şi până la 300 de euro pe zi înainte de pandemie. Azi, normele anti-Covid impun păstrarea distanţei şi evitarea grupurilor mari de persoane. La Vatican, de exemplu, turiştii intră câte zece la fiecare sfert de oră. Va mai trece mult timp până când Maria şi clienţii ei se vor emoţiona împreună în faţa unei picturi de Caravaggio.

Închiderea Italiei a însemnat pentru ghizii turistici pierderea locului de muncă fără a putea primi ajutor financiar de la Stat. Ca să primească 600 de euro de la guvernul Italiei, Maria trebuie să plătească impozite de mii de euro, o condiţie foarte dură. De la ridicarea restricţiilor, Maria şi colegii ei din peninsulă au organizat mai multe flashmob-uri pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra situaţiei disperate a ghizilor.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Maria Tănasă – ghid turistic la Roma: „Noi am vrea să obţinem o prorogare, să facem rate la aceste taxe. Eu anul trecut, la această oră, aveam două tururi la zi, Vaticanul, Colosseum. Astăzi eu am prima rezervare în 9 iulie, două persoane.“