Pentru olandezi, bucuria vine pe patine. Iarna aceasta speră să poată ieși la plimbare pe canalele înghețate

Profimedia
  • Iarna le-ar putea putea aduce olandezilor o bucurie rară: patinatul pe canale
  • Copiii din Țările de Jos învață încă din școală să patineze
  • Cursa de 200 de kilometri pe canale a fost organizată ultima data în 1997

Olandezii sunt cunoscuți pentru lalele, mori de vânt și legalizarea drogurilor ușoare. Dar iarna, au o mare pasiune.

Imediat ce se lasă frigul, olandezii își pun patinele și ies la plimbare pe canalele înghețate. Sara Kluș studiază la Amsterdam de 3 ani. Anul acesta, abia așteaptă să iasă să patineze alături de prietenii ei.

În fiecare iarnă există această speranță. Se dă la știri și se dezbate dacă este îndeajuns de frig ca să patineze pe canale sau nu. Am fost suprinsă să învăț că majoritatea copiilor olandezi învață să patineze la școală. Este unul dintre sporturile aproape obligatorii.”, a mărturisit Sara Klusch, studentă în Țările de Jos.

Bucuria e atat de mare încât, evident, a apărut și un muzeu al patinajului. Iar la Amsterdam, există vernisaje pe această temă cu picturi de Rembrandt sau Pieter Bruegel cel Bătrân.

Cel mai mare eveniment e însă o cursă de două sute de kilometri care are loc rar. Adică doar atunci când gheața acoperă canalele din 11 orașe din nordul țării.

Acum au dat interdicție la mersul cu bărcile pe canale, ca să se creeze condițiile propice pentru gheață.”, a mai adăugat Sara.